VEDTOK BYGGING: Olje -og energiminister Terje Riis-Johansen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VEDTOK BYGGING: Olje -og energiminister Terje Riis-Johansen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Opposisjonen krever redegjørelse om kraftlinje

I et felles brev ber en samlet opposisjon om stortingsdebatt og redegjørelse når Stortinget samles til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En samlet opposisjon krever en redegjørelse og en stortingsdebatt om den svært omstridte kraftlinjen som skal strekkes over naturskjønne områder i Hardanger.

Et et felles brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ber de fire opposisjonspartiene om en redegjørelse straks Stortinget samles til høsten. Bak brevet står Ketil Solvik-Olsen (Frp), Siri Melling (H), Line Henriette Hjemdal (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Regjeringen vedtok 2. juli at det bygges høyspentmaster for å strekke en kraftlinje gjennom Hardanger. Vedtaket har utløst sterke protester lokalt. En underskriftskampanje har samlet over 16.000 signaturer, mens en nettside som går inn for sivil ulydighet, har 3.700 medlemmer, de fleste etter vedtaket i statsråd.

Samordningsstatsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) sier at det dreier seg om et rent forvaltningsvedtak i en ankesak, der olje- og energidepartementet er ankeinstans for en tidligere beslutning i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Han ville fredag ikke gi ytterligere kommentarer, siden brevet er rettet til Riis-Johansen.

De fire opposisjonspartiene mener at regjeringen fattet sitt vedtak uten samråd med Stortinget, noe som betegner som «uheldig». Partiene viser til at prosjektet er svært omfattende, både i penger og naturinngrep, og mener at en bredere forankring i Stortinget ville ha gitt en mer «robust» løsning.

- Vi håper at vår anmodning om en redegjørelse får et positivt svar og at den etterfølges av en stortingsdebatt der regjeringen er åpen for innspill fra opposisjonen, heter det.

(NTB)