Opposisjonen kritisk til Frp-innflytelse

Årets budsjettforlik bekrefter at Frp er en del av regjeringens grunnlag, mener både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fremskrittspartiet har vokst seg stort på den rollen det nå er kommet i. Partiet har full kontroll over regjeringen, og kan samtidig beholde en opposisjonsrolle, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann Morten Lund til NTB.

Han er skuffet over budsjettavtalen, som bringer landet i en annen politisk retning enn Senterpartiet ønsker. Lund mener Frp skaffer flertall for et budsjett som sies å følge handlingsregelen, samtidig som Frp sier at de ikke vil følge denne regelen selv. Partiet får dermed både i pose og sekk.

Handlingsregelen går ut på å bruke en begrenset del av oljepengene, nemlig avkastningen av oljefondet, i de årlige statsbudsjettene.

Regjeringsgrunnlag

- Årets forlik bekrefter bare at Frp er et del av regjeringsgrunnlaget til KrF og Høyre, sier Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg til NTB. Han påpeker at Frp har samarbeidet med regjeringspartiene om statsbudsjettet også tidligere.

- Det er et dårlig budsjett for arbeidsplassene i industrien. Budsjettet vil ikke kunne bidra til å få ned renten. I tillegg er det svært skuffende å se at Frp støtter et usosialt budsjett med kutt som vil ramme folk flest, sier Stoltenberg.

Han nevner at egenandel for medisiner på blå resept beholdes for alle andre enn minstepensjonister, at tilskuddet til skolefritidsordningen halveres og at de arbeidsledige får et kraftig kutt i dagpengene.

Framtid

SV-leder Kristin Halvorsen mener budsjettavtalen først og fremst er oppsiktsvekkende fordi den legger retningslinjer for regjeringens politikk i årene framover.

- Avtalen inneholder et utall av virkemidler som vil øke privatiseringen av skole, helse og omsorg. Dette vil tydeliggjøre Bondevik-regjeringens høyreprofil. I tillegg inneholder avtalen klare forpliktelser mellom partene ut denne valgperioden. Dermed er det enda tydeligere at Fremskrittspartiet er regjeringens parlamentariske grunnlag og nærmeste samarbeidspartnere fram til neste stortingsvalg, sier Halvorsen i en pressemelding.

(NTB-Tone Hertzberg)

<B>IKKE FORNØYD:</B> Stoltenberg er ikke fornøyd med Statsbusjettet. Opposisjonspartiene mener FrP får for stor innflytelse.