Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opposisjonen mener det var nødvendig å skifte ut helseministeren

Nå har de store forventninger til Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag presenterte Jens Stoltenberg den «nye» regjeringen på slottsplassen i Oslo.

Espen Barth Eide blir ny utenriksminister, Anniken Huitfeldt arbeidsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen forsvarsminister, Jonas Gahr Støre helseminister og Hadia Tajik kulturminister.

Den nyutnevnte helse- og omsorgsministeren tok selv til ordet for vektlegging av forebygging da han møtte pressen på Slottsplassen fredag.

Han fikk spørsmål av Jens Stoltenberg om han ønsket å bli helseminister mens han var på skogstur.

- Hvis vi skal lykkes som samfunn framover må vi konsentrere oss om det som skjer før man kommer på sykehus - og det som kan hindre at folk kommer på sykehus, sier Støre.

- Gamle honnørord som forebygging og folkehelse må gis en ny verdi, sier Støre.

Venter tiltak Statsminister Jens Stoltenberg understreket at Støre har lang erfaring innen helsefeltet og at han vil være en «sterk og fornyende kraft». Blant annet jobbet Støre på Statsministerens kontor da helseforetaksreformen ble hamret ut. Han har også bakgrunn fra Røde Kors og Verdens helseorganisasjon.

Reaksjonen fra opposisjonen var at det var nødvendig å bytte ut Anne-Grete Strøm-Erichsen med Støre.

Hun har måttet tåle massiv kritikk etter blant annet mye kaos på Ahus samt konflikter med legenes organisasjoner.

Frp-leder Siv Jensen forventer at helseminister Jonas Gahr Støre iverksetter strakstiltak i helsevesenet for å sikre pasientsikkerheten og gjennomføringen av samhandlingsreformen.

- Utfordringene på helsefeltet er omfattende. Det holder ikke med nye ord og god retorikk. Jeg forventer strakstiltak, sier Jensen.

Hun forventer at den nyutnevnte helseministeren allerede ved presentasjonen av regjeringens statsbudsjett 8. oktober kommer med sine strakstiltak.

Bioteknologi og rusomsorg Også Kristelig Folkeparti mener tiden var inne for et skifte. Partileder Knut Arild Hareide kaller utnevnelsen av Støre for klok.

- Vi trenger et skifte i Helsedepartementet, det forundrer meg at det har tatt så lang tid, sier Hareide.

Han mener at Stoltenberg ikke hadde noe valg, etter all kritikken som har rammet Strøm-Erichsen.

- Det er viktig at vi får en ny helseminister som lytter til bekymringsmeldingene fra pasienter og lokale sykehusstyrer. Så skal det bli spennende hvilken profil han legger opp til, sier Hareide, som blant annet er spent på om Støre vil ha et annet syn på revideringen av bioteknologiloven.

Hyller Jonas Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier ansvar er flyttet og skjøvet på under den forrige helseministeren. Han håper at Støre tar et tettere grep om prosessene.

Venstre nevner rusomsorg som et av de viktigste temaene som Støre bør konsentrere seg om.

- Vi håper å se en tydelige ledelse overfor helseforetakene. Og så håper vi at Støre er en politiker som vet hva han ønsker innen rusomsorgen. Det er viktig å sette i gang med reformer på det feltet, sier Ola Elvestuen.

Tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide, som nå blir ny utenriksminister, hyller forgjengeren sin.

- Jonas har frontet regjeringens felles utenrikspolitikk. Vi har jobbet mye sammen, og jeg vil videreføre den politikken han har ført, sier Eide, som mener partifellen har gjort «en formidabel jobb».

Fornøyd Anne-Grete Strøm-Erichsen er fornøyd med egen innsats som helseminister.

- Jeg har vært helseminister med stort engasjement og stor entusiasme. Det har vært utfordringer, men det viktige er jo at vi har fått veldig mye til, noe som ofte drukner i mediebildet. Ventetidene går ned, vi har fått orden på økonomien i min periode, kvaliteten i helsevesenet har gått opp og ikke minst så har vi igangsatt et veldig viktig arbeid for kvalitet og pasientsikkerhet i sykehusene. Dette ser vi nå gir gode resultater, sier Strøm-Erichsen.

Om Akershus Universitetssykehus sier Strøm-Erichsen dette:

- Unaturlige dødsfall og det som vi kan forebygge er alvorlig, og det må vi gjøre noe med. Nå avventer vi rapporten om dødsfallene på Ahus fra fylkesmannen, som kommer fredag, sier den avtroppende helseministeren.

Jobben som utenriksminister starter allerede søndag i New York, der FNs hovedforsamling skal foregå neste uke.

BYTTET JOBB:
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på Slottsplassen etter statsrådsbyttene fredag formiddag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BYTTET JOBB: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på Slottsplassen etter statsrådsbyttene fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media