Opposisjonen mot overveldende seier i Kenya

Tusener av kenyanere feiret lørdag opposisjonens valgseier før alle stemmene fra valget var talt opp. Presidentkandidat Mwai Kibaki ledet lørdag kveld med 68 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ettermiddag var 2,3 millioner stemmer talt opp. De foreløpige resultatene viser at Mwai Kibaki (71) i opposisjonspartiet Regnbuekoalisjonen (NARC) ledet med 68 prosent, fulgt av Uhuru Kenyatta (42) i regjeringspartiet (KANU) med 27 prosent av stemmene, ifølge den sentrale valgkommisjonen.

Det offisielle valgresultatet skal være klart enten søndag eller mandag.

Feiret

- Vi innleder nå en ny demokratisk æra i vårt land og vi håper at president Daniel arap Moi fredelig vil overlate makten til opposisjonen, sto det på noen av bannerne til tusener av mennesker som på forskudd feiret opposisjonens valgseier i den kenyanske kystbyen Mombasa lørdag.

- Jeg er glad fordi vi trenger endringer i Kenya, sa demonstranten Paul Oyoo.

President arap Moi tok lørdag farvel med den kenyanske hæren etter 24 år med makten og har lovet på tro og ære å gi fra seg makten til den som måtte bli valgt.

- Det er det demokratiet handler om, sa presidenten.

Ikke over ennå

Samtidig med at folk jublet for valgseieren til opposisjonskoalisjonen NARC som har 14 partier bak seg, insisterte det sittende regjeringspartiet KANU på at valget ikke er tapt.

- Uhuru Kenyatta har ennå en sjanse, sa KANU-tjenestemann Njoroge Mungai om regjeringspartiets egen kandidat, håndplukket av avtroppende president arap Moi.

Visepresident Musalia Mudavadi har mistet sin plass i nasjonalforsamlingen, i likhet med flere ministere i regjeringen.

Fredelig valg

Det britiske samveldet gratulerte lørdag Kenya med et godt gjennomført valg. Samveldet mener at Kenya har avholdt et ansvarsfullt og ordentlig valg som viser at landet har respekt for demokratiske verdier.

Dette på tross av at flere hundre velgere ikke fant navnene sine i valgregisteret og at opposisjonen hevdet at det hadde foregått valgfusk.

Den kenyanske økonomien står stille og over halvparten av landets 30 millioner innbyggere lever på mindre enn 8 kroner dagen.

(NTB-AFP)

<B>AVGA STEMME:</B> Kenyanske masaikvinner står i kø for å avlegge stemme i Kajiado under lørdagens valg i Kenya på ny president, nasjonalforsamling og lokale myndigheter.