Opposisjonen om klimameldingen

Noen savner klimatrening, men oppsisjonen på Stortinget er positive til satsingen på kollektivtrafikken.

LITE NYTT:
Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, mener det vil ta tid å snu samferdselspolitikken.

Foto: Morten Holm / Scanpix
LITE NYTT: Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, mener det vil ta tid å snu samferdselspolitikken. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Veldig mye bra i klimameldingen. Mange mål og strategier, men det er lite nytt, sier Nikolai Astrup, miljøpolitsisk talsmann i Høyre.

Fremmet tidligere - Mange av tiltakene som er foreslått, er fremmet tidligere. Også av opposisjonen. Men jeg forstår at det har tatt lang tid å legge den frem, sier Astrup. Han mener meldingen kommer i seneste laget.

- Flere av tiltakene burde allerede ha vært satt i gang tidligere.

Tar tid å snu Astrup mener utslippskuttene neppe vil være i havn før 2020.

- Det tar lang tid å snu samferdeselspolitikken.

- Vanskelig å se hvordan man kan innfri målene i klimameldingen før 2020, spesielt når det kommer til utbyggingen av jernbanenettet, sier Astrup.
Høyre-politikeren stiller seg postiv til flere av tiltakene i meldingen.

- Symbolpolitikk - Dette er tung symbolpolitikk som vil ramme norske forbrukere, sier Per-Willy Amundsen, miljøpolitisk taksmann i Frp.
Amundsen synes det er postivt å utbygge ut kollektivtrafikken.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande mener  symbolpolitikken preger klimameldingen.
- Nå må Stortinget gjøre klimajobben, og og sørge for at den bli ambisiøs.

- Ikke nok Venstre er glad for de ny tiltakene som varsles, men mener  det trengs kraftige justeringer i et kommende kllimaforlik.
- Tiltakene er ikke i nærheten av å nå målet om at et to tredjedels kutt skulle tas innenlands. Økt CO2-avgift på sokkelen,  passivhusstandard fra 2015 og kollektivsatsing er ikke nok.

Skei Grande mener at et skikkelig grønt skatteskifte er fraværende.
- Jeg håper at den interne uenigheten i regjeringen har vært så stor at det ikke er rom for forbedringer gjennom klimaforhandlinger i Stortinget.

Savner grønn oljepolitikk Line Hjemdal fra Kristelig folkeparti savner en grønnere oljeindustri, og mener klimameldingen mangler virkemidler som gjør det mulig å nå målene.

- Fint å øke CO2-avgiften. Men 78 % av avgiften tar staten seg av. Det hadde vært bedre å putte  de to hundre kronene i et klimatilpasningsfond. Da hadde oljeindustrien blitt grønnere, og fastlandsindustrien mer robust, med tanke på det internasjonalemarkedet.

Etterlyser klimatrening Hjemdal var med på å forhandle frem klimaforliket i 2007. Og da ble det lovet doble jernbanespor fra Oslo til Halden.

SYMBOLPOLITIKK:  - Nå må Stortinget gjøre gjobben. dette er ikke nok, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SYMBOLPOLITIKK: - Nå må Stortinget gjøre gjobben. dette er ikke nok, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Som østfolding drømmer jeg om Intercity-triangelet. Det må være mulig å ta det toget før 2020.

Line Hjemdal mener også at det bør settes av tid til klimatrening.

- Skal Norge ble verdensmester i klimapolitikk i 2020, holder det ikke med et par treningsøkter i uka.

 


UAKSEPTABELT: - Det er uakseptabelt å sende regninga for klimameldingen til det norske folk, mener Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UAKSEPTABELT: - Det er uakseptabelt å sende regninga for klimameldingen til det norske folk, mener Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
KLIMATRENING:Line Henriette Holten Hjemdal ( Krf)  meneer det må settes at tid til klimatrening. Her sammen med Ola Elvestuen (V)
Foto: Morten Holm / NTB scanpix
KLIMATRENING:Line Henriette Holten Hjemdal ( Krf) meneer det må settes at tid til klimatrening. Her sammen med Ola Elvestuen (V) Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer