Opposisjonen på mentalsykehus

Kinas sinnssykehus er fulle av politiske opposisjonelle. Mange blir også torturert hevder vestlige psykiatere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas sinnssykehus er fulle av politiske opposisjonelle. Kinesere som aktivt kritiserer makthaverne, risikerer ikke bare å bli tvangsinnlagt: Mange blir også torturert, hevder vestlige psykiatere.

Antallet tvangsinnlagte opposisjonelle må trolig regnes i tusener. Situasjonen minner sterkt om den som i sin tid hersket i Sovjetunionen, heter det i en ferskt rapport fra menneskerettsorganisasjonene Human Rights Watch og Geneva Initiative on Psychiatry.

Blant de tvangsinnlagte er mange medlemmer av den religiøse bevegelsen Falun Gong, som kinesiske myndigheter kaller en ond sekt. Men også medlemmer av uavhengige faglige organisasjoner og enkeltpersoner som klager over forfølgelse, risikerer å bli sperret inne, heter det i rapporten .

Krever åpning

Et krav om at Kina åpner sine institusjoner for internasjonal inspeksjon, ble mandag lagt fram på den psykiatriske verdensorganisasjonen World Psychiatric Associations generalforsamling i Yokohama i Japan. Det var ikke ventet noen votering over resolusjonen før tidligst mandag kveld norsk tid.

Galli Viviana, en barnepsykolog fra den amerikanske delstaten Ohio som selv er praktiserende medlem av Falun Gong, sa på et møte i tilknytning til Yokohama-kongressen mandag at mer enn 1.000 medlemmer av bevegelsen er sperret inne på sinnssykehus. Der deler de skjebne med kristne - både protestanter og katolikker - og buddhister, tilføyde hun.

Hun framholdt også at mange av disse «pasientene» blir torturert på ulikt vis. De bindes fast i dagevis om gangen, dykkes brutalt ned i vann, eller tvangsmedisineres, sa Viviani, mens andre deltakere på kongressen mente det er på høy tid at verdenssamfunnet foretar seg noe.

«Nok beviser»

- Vi har nok med beviser fra uavhengig hold for at det skjer overgrep, også mot andre enn Falun Gong-medlemmer. Det gjelder spesielt uavhengige fagorganiserte og folk som klager over korrupsjonen i det offentlige liv, sier Jim Birley som er medlem av styret i Geneva Initiative on Psychiatry.

I sitt tidligere verv som leder av den britiske psykiaterforeningen Royal College of Psychiatrists ledet Birley i 1991 en delegasjon som gransket forholdene for tvangsinnlagte i det daværende Sovjetunionen. Han mener situasjonen i dagens Kina minner sterkt om det han den gang så og hørte.

Jim Birley maner til nøkternhet rundt sjansene for at internasjonale fagfolk virkelig vil få besøke psykiatriske institusjoner i Kina. Spørsmålet er om en resolusjon fra WPA vil bli tatt på alvor i Beijing, sa han mandag.

(NTB-AFP)

PRESIDENT: Jiang Zemin.