KIRKER UNDER PRESS : En kirke i Syrias nest største by Aleppo er offer for borgerkrigen. AFP PHOTO/JOSEPH EID
KIRKER UNDER PRESS : En kirke i Syrias nest største by Aleppo er offer for borgerkrigen. AFP PHOTO/JOSEPH EIDVis mer

Opposisjonen plyndrer kirker og moskeer

Sunni-muslimske opprørere i Syria brenner og plyndrer kirker og alawittiske moskeer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Human Rights Watch som skriver dette i en rapport. Plyndringen og brenningen av gudshus understreker at volden i stadig større grad følge etniske og religiøse skillelinjer.

Sekterisk vold
Det er særlig tre eksepmler fra november og desember i fjor Human Rights Watch har undersøkt. Opprørere plyndret to kirker i Lakatia, nord for Aleppo ved Middelhavskysten. Og de ødela en «husseininiya», et bønnested for Hussein, som er en martyr i den alawittiske shia-tradisjonen.

På alle tre stedene fant Human Rights Watch en sammenheng med at opprørerne tok og kontrollerte området, og at gudshusene ble plyndret og brent.

Et av tilfellene var da opprørere tok kontroll over landsbyen Jdeideh i Lakatia 11. desember. De skjøt rundt seg inne i kirken med automatvåpen.

- Ødeleggelsen av religiøse steder gir større grunn til å frykte sekterisk vold, sier Sarah Leah Whitston, Midtøsten direktør i Human Rights Watch.

Kristne i trøbbel
Alawittene har trolig mest å tape på at det sunni-ledete opprøret vinner fram, slik det nå gjør. President Bashar al-Assad og hans familie har bygget sin makt på lojaliteten fra alawittiske ledere. Alawitter dominerer Assads regjerings- og sikkerhetsapparat, selv om de bare utgjør rundt 15 prosent av befolkningen.

De kristne forsøkte lenge å ikke ta stilling i borgerkrigen, men deres posisjon har blitt beskyttet av Assad-regimet. Og mye tyder på at opprørernes militære framgang, med påstander om utrensking av kristne flere steder, har gjort at de kristne nå har blitt motstandere av det sunni-ledete opprøret.

Den frie syriske hæren består av mange fraksjoner, og det har vært åpen strid mellom utenlandske jihadister og syrere som er under kommando av offiserer som har hoppet av.

Utrenskingen av kristne skal blant annet ha funnet sted i utkanten av byen Homs i fjor sommer.