Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opposisjonen presser Jeltsin, nye sykdomsrykter

Opposisjonen i Russland krevde i dag at president Boris Jeltsin må bli fratatt noe av den «tsar-makten» han har fått i grunnloven. Det siste sykdomsfraværet viser at han ikke er i stand til å oppfylle denne dominerende rollen, mener hans politiske motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet ble ytterligere forsterket etter at radiostasjonen Ekko meldte at Jeltsin angivelig er blitt rammet av en forstyrrelse i hjernen på grunn av overarbeid. Radiostasjonen viser til en såkalt høyt plassert medisinsk kilde, som sier at Jeltsin har vært rammet av alvorlige kramper eller sammentrekninger i blodårene i hjernen.

Ifølge kilden er det ikke snakk om et slag eller et drypp, men om spasmer i blodårene som kan skyldes værskifte, overarbeid og tretthet.

Kreml avviste straks radiomeldingen. - Han har ikke dette, sa en talsmann for regjeringen. - Han er kort og godt forkjølet, og det er det hele.

Krav om endringer

Legene har tidligere gitt Jeltsin ordre om 10-12 dagers hvile på grunn av en halsinfeksjon, som har utløst nye spekulasjoner om presidentens helsetilstand. 66 år gamle Jeltsin er allerede sju år eldre enn det som er gjennomsnittlig levealder for mannlige russere.

Den siste sykdommen blir ekstra pinlig for presidenten ettersom han ikke kunne delta da russerne i dag markerte fireårsdagen for grunnloven som gir presidentembetet så stor makt.

Opposisjonen ser sykdomsfraværet som en gylden sjanse til å kreve reformer og argumenterer med at nasjonen er altfor avhengig av Jeltsins helsetilstand.

Konsentrasjonen av makt hos én mann betyr at de andre statlige institusjonene får tilsvarende mindre makt, sier Grigorij Javlinskij i det markedsorienterte reformpartiet Jabloko.

Han mener det er nødvendig å endre viktige deler av grunnloven for å refordele makten mellom presidenten, regjeringen, nasjonalforsamlingen og rettsapparatet.

(NTB)

MARKERING: Russlands statsminister Viktor Tsjernomyrdin la i dag ned krans på den ukjente soldats grav utenfor Moskva i forbindelse med markeringen av den russiske grunnlovsdagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!