Opposisjonen raser over budsjettet

Ap mener de arbeidsledige må betale for hele skatteletten, mens Carl I. Hagen mener der er til å gråte over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder leder i Arbeiderpartiet, Hill-Marta Solberg, er svært skuffet over at regjeringen vil la de sjuke og de arbeidsledige til å betale for en skattelette på 1 milliard kroner.

- Dette er en stor skuffelse. Når skattelettelsen i sin helhet skal betales av dem som er sjuke eller har det ille fra, så må noe være galt. Det er nesten sjokkerende, sier hun til TV 2.

Solberg er også svært opprørt over at egenandelen gjeninnføres for eldre og uføre på blå resept.

- Budsjettet er mye, mye verre enn det vi har drømt, om, sier hun.

Hun påpeker også at kuttene i budsjettet for skolen er svært uheldige.

Hagen: -Til å gråte over

Frp-leder Carl I. Hagen mener at Regjeringen Bondeviks statsbudsjett er til å gråte over.

- På vegne av det norske folk er jeg skuffet. Regjeringen fortsetter sin linje med å spare seg til fant, er Hagens umiddelbare og sterke karakteristikk av budsjettforslaget.

Hagen kan ikke begripe at budsjettet i sin nåværende form er en invitt til samarbeid med Fremskrittspartiet, men sier at Frp nå skal gå inn i budsjettet, se på det og forberede seg til samtaler med regjeringspartiene.

- Denne regjeringen vet ikke hva den driver med, det er ingen skattelette, ingen avgiftsreduksjoner, det hele er til å gråte over, sier en usedvanlig amper Carl I. Hagen til NRK.

Venstre: - God Venstre-profil

En historisk kollektivsatsing, sterk sosial profil og et godt budsjett for arbeidsplasser og nyskapning. Slik oppsummerer Skei Grande statsbudsjettet for 2003.

Påstander om Høyre-dominans og «skattelettelser til de rikeste» faller på sin egen urimelighet, hevder hun.

- Venstre leverer det vi prioriterer innenfor et stramt budsjett. Derfor kan vi leve med kritikk som forutsetter mer pengebruk, sier Grande.

Venstre understreker at et stramt budsjett er helt nødvendig for å dempe presset mot rente og kronekurs.

- Orden i økonomien er prioritet nr 1 for Venstre, og ingenting er mer usosialt enn høy rente, heter det i en pressemelding.

Ifølge den parlamentariske lederen er et stramt budsjett det viktigste tiltaket for å sikre et sterkt og konkurransedyktig næringsliv i hele Norge.

Skuffet Stoltenberg vil forhandle

Parlamentarisk leder i Ap, Jens Stoltenberg, sier han er skuffet over budsjettforslaget som ble lagt fram torsdag, men han åpner for å gå inn i forhandlinger med samarbeidsregjeringen.

- Vi er skuffet over at budsjettet innebærer økt ledighet og at de arbeidsledige skal få det verre. Man legger også opp til kraftig økning i egenandeler for eldre og syke, og det er langt mer enn hva man for eksempel gir i lavere skatt, sier Stoltenberg.

Han er ikke fremmed for å forhandle med regjeringen på grunnlag av budsjettforslaget.

- Hvis regjeringen kommer til oss, vil det være uansvarlig hvis vi sier nei til å snakke. Da vil vi i så fall se hvor omfattende endringer de er villige til å gjennomføre. Men det må betydelige endringer til, sier Jens Stoltenberg.

Enoksen: - Et hjerterått budsjett

Leder i Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, kaller budsjettet for hjerterått.

- Jeg synes det er vanskelig å forstå at KrF stiller seg bak dette budsjettet. Man gir altså skattelettelser også til den høyeste inntekten, ikke en krone i skattelettelse til dem som tjener under 200.000 kroner.

- Og på toppen av det hele er det de arbeidsledige som skal være med å betale prisen, sier Enoksen.

Han påpeker også at budsjettet legger til rette for fortsatt sterk vekst i privat konsum, mens kommunene må kutte i skolefritidsordningen, skolen og eldreomsorgen.

- Et sterk nedgang i offentlig konsum. Det betyr kutt i velferdstjenestene. Dette har jeg virkelig problemer med å forstå, sier han og kaller budsjettet for hjerterått.

- Det er ikke godt nok å argumentere med at man vil sikre konkurranseutsatt næringsliv. Man gjør faktisk også lite for den delen av norsk næringsliv.

SV vil følge barnehagereformen tett

Sosialistisk Venstreparti setter alle kluter til for å få på plass barnehagereformen som regjeringen går inn for i budsjettforslaget.

- En kjempesatsing på barnehager. Nå må vi sørge for at reformen kommer på plass slik at det faktisk bygges barnehager rundt om i kommunene og at det faktisk tilbys rimelige barnehageplasser til folk, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Samlet fremmer regjeringen forslag om å øke de statlige overføringene til barnehagene med 1,67 milliarder kroner i forhold til saldert budsjett for 2002.

(NTB)