Opposisjonen roper seier

PODGORICA (Dagbladet): Opposisjonen i Jugoslavia ropte seier for deres kandidat Vijislav Kostunica i går kveld. De bygde dette på delvise opptellinger i et representativt utvalg av stemmesteder. Valgfusk preget ellers skjebnedagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Observatører fra opposisjonen ble kastet ut og nektet adgang til valglokalene. Fabrikkarbeidere fikk utlevert ferdig utfylte stemmesedler med Slobodan Milosevics navn. Presidentvalget i Jugoslavia ser ut til å ha blitt den oppvisningen i svindel som skeptikerne fryktet på forhånd.

Køller

Spenningen var i natt stor i hovedstaden Beograd, der opprørspoliti rustet med køller, skjold og tåregass sperret av gater for å hindre tusenvis av tilhengere av opposisjonskandidaten Vojislav Kostunica å støte sammen med regimets tilhengere. Begge parter hadde samlet seg til valgmøter i nærheten av hverandre ved Republikkplassen.

Køer

Ifølge observatører fra opposisjonsalliansen DOS ser valgframmøtet ut til å ha vært stort, rundt 64 prosent. Det regimekontrollerte nyhetsbyrået opplyser at tallet er 70 prosent.

Ved flere valglokaler i Beograd var det lange køer av velgere de siste timene før stemmestedene stengte klokka 20 i går kveld.

Opposisjonskandidaten Kostunica håper at dette betyr at det har vært en mobilisering av velgere til hans fordel. Etter at han hadde avgitt sin stemme i Beograd, sa han at han var sikker på seieren.

Like sikker virket Slobodan Milosevic da han avga stemme sammen med kona Mirjana Markovic. Hun stilte som kandidat til det jugoslaviske parlamentet fra ekteparets hjemby Pozarevac sørøst for Beograd.

Montenegro

At valgdeltakelsen ser ut til å ha vært under 20 prosent i naborepublikken Montenegro, tyder på at Milosevic har hatt vanskeligheter med å få velgerne fram.

Men opposisjonen innstiller seg også på at det kan bli nødvendig å kreve en valgrunde nummer to, før det er klart om Milosevics 13 år lange enevelde går mot slutten.

- Vurdert ut fra frammøtet ser det ut til å gå mot en ny valgomgang, sa opposisjonens talsmann Cedomir Jovanovic i natt.

Nervøs stemning

Tanjug meldte allerede umiddelbart etter at valglokalene stengte at Milosevic har vunnet en overveldende seier i valgkretsene som omfatter de 60000 serberne som fortsatt bor i Kosovo.

Opposisjonen stemplet disse opplysningene som rein manipulasjonen, siden valgstyrene ikke kunne ha rukket å telle opp stemmene så fort.

Hindret

Marko Blagojevic, som leder Senteret for frie valg og demokrati (CECID), sier at opposisjonens observatører mange steder ble hindret adgang til valglokalene, også for å kontrollere forberedelsene til valget.

Utover natta rådde en nervøs, avventende stemning både i Beograd og i Montenegros, hovedstad Podgorica. Der hevdet en talsmann for det Milosevic-tro partiet SNP at svartkledde menn hadde omringet flere valglokaler. Ingen journalister hadde sett snurten av de svartkledde.