Opposisjonen ser orange

Tusenvis protesterte mot valgfusk i Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Aserbajdsjans hovedstad, Baku, marsjerte tusenvis i en fredlig protest mot det omfattende valgfusket i søndagens parliamentsvalg.

Det sittende partiet YAP vant valget, men valgobservatører kritiserer dem for valgfusk.

En av opposisjonslederne, Sardar Jalaloglu, i det demokratiske partiet, gir myndighetene en sjanse til å rette opp feilene, og krever omvalg.

- Hvis folkets vilje ikke blir oppfylt, vil vi gå ut på gata med krav om myndighetenes avgang, lovet han folkemengdene ifølge CNN.

Rundt 15.000 mennesker var samlet i hovedstadens gater, mange av dem med orange flagg, for å mireferere til den «orange revolusjonene» i Ukraina, som førte president Viktor Jusjtsjenko til makten.

På plakatene deres stod det blant annet skrevet «Fritt valg!» og «Slutt å bytte vårt demokrati mot olje».

Folket var lovet et fritt og rettferdig valg, og føler seg lurt. De hevder de vil fortsette å demonstrere til søndagens valg blir annullert.

President Ilham Alijev tillot opposisjonen å holde en tretimers demonstrasjon i Baku. Hundrevis av opprørspoliti sto klare, men demonstrasjonen fikk et fredelig utfall.

ORANGE REVOLUSJON: Opposisjonen er inspirert av omveltningene Ukraina, og ønsker en annullering av valget. Foto: AP/Scanpix
ORANGE REVOLUSJON: Opposisjonen er inspirert av omveltningene Ukraina, og ønsker en annullering av valget. Foto: AP/Scanpix Vis mer
15.000 DEMONSTRANTER</B>: Opposisjonen hadde håpet på det dobbelte, men mange ble forhindret i å delta.
FREDELIG:</B> Opprørspolitiet stilte mannsterke, men demonstrasjonen fikk et fredelig utfall.