Opposisjonen stormer presidentpalasset

Opposisjonens leder på Filippinene ga president Joseph Estrada frist til klokken 23.00 norsk tid til å trekke seg fra Presidentvervet. Den sittende presidenten overså tidsfristen, og nå stormer ti tusner presidentpalasset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktkampen i Filippinene spisser seg til. Opposisjonslederen Dan Songco uttalte til det franske nyhetsbyrået AFP at hvis ikke Estrada trakk seg som president innen klokken 06.00 lørdag morgen, lokal tid, ville han mane folkemassene som befinner seg i gatene til å storme presidentpalasset i Malacañang.

Hundretusener av Estrada-motstandere befant seg i gatene allerede i går kveld, og politistyrkene og de militære ga klar beskjed om at de ikke vil gripe inn hvis stormingen skulle bli et faktum.

I natt stormer titusner av opposisjonens tilhengere til presidentpalasset. Det fryktes sammenstøt mellom opposisjonelle demonstranter og tilhengere av presidenten, melder BBC.

Flere nøkkelmedarbeidere i regjeringen har trukket sin støtte til Estrada. Tidligere i uken foreslo Estrada at man skulle avholde et ekstraordinært presidentvalg i mai. Visepresident Gloria Macapagal Arroyo erklærte straks at dette ville være i strid med grunnloven. Det var etter dette militæret og politistyrkene trakk sin støtte til Estrada. Hærsjef general Angelo Reyes talte til massene i gatene tidlig fredag, og ga beskjed om at han trakk sin støtte til Estrada, og at han nå står bak visepresidenten. I talen uttalte han et ønske om at man skulle starte en helbredelsesprosess for landet, og at starten skulle være å la Estrada og hans familie trekke seg med æren i behold. Hittil har det ikke kommet noen tegne fra presidenten om at han vil etterkomme dette ønsket.

Troppene som hittil har oppholdt seg foran presidentpalasset, og som har opptrådt som en buffer mellom folkemengdene og palasset har trukket seg tilbake, og ingenting tyder på at demonstrantene vil møte motstand hvis de vil storme palasset.

<B>SINTE:</B> Hundretusener av demonstranter truer nå med å storme presidentpalasset til Joseph Estrada. Her får mengde høre at hærsjefen ikke akter å støtte Estrada.
ESTRADA:</B> Han sitter tungt, men ikke trygt. Estrada har fått tidsfrist til å trekke seg før klokken 23.00 norsk tid. Etter det vil opposisjonen storme palasset.