Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Opposisjonen vinner i Japan

For første gang på 50 år blir det maktskifte i Japan.

NY VIND: I dag er det valg i Japan, og det går mot seier for opposisjonspartiet DPJ og partileder Yukio Hatoyama. Her fotografert under et valgkamparrangement i Tokyo i går. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON
NY VIND: I dag er det valg i Japan, og det går mot seier for opposisjonspartiet DPJ og partileder Yukio Hatoyama. Her fotografert under et valgkamparrangement i Tokyo i går. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen i Japan ligger an til å vinne valget med god margin, ifølge valgdagsmålinger.

Det ser ut til at det blir full seier for Japans største opposisjonsparti, Japans demokratiske parti (DPJ), i dag.


Behovet for forandring har vært et gjennomgangstema i valget i Japan, og nå ser det altså ut til at det blir et regimeskifte.


Tidligere har meningsmålingene spådd at DPJ skulle vinne en brakseier over regjeringspartiet Liberaldemokratene (LDP), som har regjert siden 1955, bare med unntak for en kort periode på ti måneder på 90-tallet.


Viktige tema under valgkampen har vært den prekære situasjonen for Japans økonomi, den aldrende befolkningen og den voksende nasjonalgjelda.


Japan er blitt rammet hardt av den globale finanskrisen og arbeidsledigheten steg i juli til 5,7 prosent.


DPJ har lovet at de vil øke støtten til de enkelte husstandene dersom de får makten, og de har videre signalisert at de vil styrke jordbruket.


Politiske analytikere er imidlertid bekymret for at DPJs økonomiske plan skal øke Japans allerede store nasjonalgjeld.


NTBAlle versjoner av denne saken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling