- Opposisjonskandidat angrepet og aktivist arrestert

I protestene rundt fredagsbønnen i Teheran.

TÅREGASS: Dette bildet viser et militsmedlem som retter et tåregassvåpen mot en av demonstrantene utenfor universitetet i Teheran fredag. På grunn av at mediene ikke har tilgang til Iran, sender nyhetsbyråene nå ut en del bilder som er tatt av ulike personer i Iran, og det er derfor ikke bekreftet av dem at bildet er tatt i dag. Foto:  AP/SCANPIX
TÅREGASS: Dette bildet viser et militsmedlem som retter et tåregassvåpen mot en av demonstrantene utenfor universitetet i Teheran fredag. På grunn av at mediene ikke har tilgang til Iran, sender nyhetsbyråene nå ut en del bilder som er tatt av ulike personer i Iran, og det er derfor ikke bekreftet av dem at bildet er tatt i dag. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opposisjonskandidaten Mehdi Karroubi ble angrepet rett utenfor universitetet i Teheran i Iran før dagens fredagsbønn tok til, ifølge en uttalense på Karroubis partis nettsider.

I uroen som fulgte fredagsbønnen, skal flere personer ha blitt arrestert, blant dem advokaten og aktivisten Shadi Sahr, melder nyhetsbyrået AFP.

Uroen i dag brøt ut etter at Akbar Hashemi Rafsanjani, en av Irans mest innflytelsesrike polikere og leder av det iranske Ekspertrådet, i sin tale under fredagsbønnen ba om at fengslede opposisjonstilhengere må settes fri.

Han sa også at noe må gjøres for å fjerne usikkerheten rundt valgresultatene, og at mange blant landets befolkning fremdeles mener det har foregått valgjuks.

- Aktivist arrestert og slått
Under talen protesterte titusener av mennesker protesterte i gatene, og ifølge vitner på stedet skal flere titalls ha blitt arrestert og kjørt av gårde, melder nyhetsbyrået AP.

Politiet og den regjeringstro Basiji-militsen skjøt tåregass mot demonstrantene, som også spredte seg til flere andre steder i byen og ropte slagord som «død over diktatoren». Det har kommet ulike rapporter om at politiet har brukt vold mot demonstrantene.

SAMLET SEG: Store folkemasser utenfor universitetet i Iran etter fredagsbønnen. Foto: AFP/SCANPIX
SAMLET SEG: Store folkemasser utenfor universitetet i Iran etter fredagsbønnen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

En av de arresterte er Shadi Sahr, en kjent advokat og feministisk aktivist. Amnesty International oppgir ifølge New York Times at Sahr ble tatt inn i en bil og slått med batonger av sikkerhetsstyrker. Hun skal ha klart å unnslippe, men ble tatt til fange igjen og kjørt til et ukjent sted, ifølge Amnesty.

Shadi Sadr er en av Irans mest kjente kvinneforkjempere. Hun har blant annet deltatt i en kampanje mot at kvinner som har vært utro, kan steines i hjel. Hun har også vært forsvarer i flere slike saker

- Slo av turbanen
Rafsanjani var president i Iran i åtte år, og er kjent som en tilhenger av opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi. Han satt på første rad under fredagsbønnen i dag. Der var også en av de andre opposisjonskandidatene, Mehdi Karroubi.

Hjemmesiden til partiet til Karroubi melder at han ble angrepet av Basiji-militsen på vei til fredagsbønnen. The Guardian trykker et bilde viser at Karroubi ble angrepet, og de siterer også en iransk blogg som har en uttalelse fra Karroubis sønn om saken.

- ANGREPET: Opposisjonskandidad Mehdi Karroubi fotografert under fredagsbønnen. Ifølge Karroubis partis nettsider ble han angrepet på vei til fredagsbønnen i dag. Foto: AFP/SCANPIX
- ANGREPET: Opposisjonskandidad Mehdi Karroubi fotografert under fredagsbønnen. Ifølge Karroubis partis nettsider ble han angrepet på vei til fredagsbønnen i dag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Han forteller at Karroubi ble fulgt av flere demonstranter på vei til universitetet, og at politi da avfyrte flere varselsskudd i lufta. Da ble Karroubi satt inn i en bil av politiet for å kjøre ham sikkert til fredagsbønnen.

- Da han skulle forlate bilen, angrep en gruppe ham og det gjorde at turbanen hans falt av. De bannet og brukte stygt språk mot ham, sier sønnen.

Det kommer ulike rapporter om uro også flere andre steder i Teheran etter protestene rundt fredagsbønnen. Videoen under er en av mange som er blitt lagt ut på YouTube etter protestene, og viser angivelig en demonstrasjon utenfor innenriksdepartementet i dag.