Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opposisjonsleder i Hviterussland fengslet og dømt

Opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj, som for en uke siden møtte statsminister Jens Stoltenberg i Oslo, er dømt til fengsel i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Milinkevitsj ble dømt til 15 dagers fengsel i ettermiddag, etter å ha blitt arrestert under et intervju med avisen "Belarusy i rynok" i deres redaksjonslokaler tidligere på dagen..

Etter at dommen falt sa han at rettssaken mot ham var politisk motivert.

- I dag er det åpenbart at regimet frykter oss, og det vil sørge for å senke dette diktaturet. Utviklingen i Hviterussland kan ikke bli kalt annet enn politisk schizofreni, sa Milinkevitsj etter at dommen falt.

Flere frykter nå for Milinkevitsjs liv.

- Han er i fare, stor fare. Det internasjonale samfunnet må reagere nå. Vi frykter at de vil reise nye anklager mot ham nå som de har ham i fengsel, eller at andre ting kan skje ham, sier Andrei  Sannikov, leder for opposisjonsnettverket Charter 97, til Dagbladet.no.

Hviterussland styres med jernhånd av diktatoren Alexander Lukasjenko, som styrer med  økonomisk og politisk støtte fra Russland.

Norske løfter

I løpet av det siste døgnet har lederne for flere av de viktigste opposisjonspartiene blitt arrestert, og flere dømmes, som Milinkevitsj, for Arrestasjonen er den siste i rekken av flere arrestasjoner av sentrale figurer i opposisjonsbevegelsen i Hviterussland.  Fra før av satt en annen opposisjonskandidat i fengsel, Aleksandr Kazulin. Han holdes på en ukjent adresse og myndighetene har ikke frigitt noe informasjon om anklagene mot ham eller om hans helsetilstand. Nå får han følge Milinkevitsj.

- Dette er helt klart en politisk dom, vi håper at Norge følger opp løftene som blie gitt da vi var på besøk hos dere nylig. Nå trengs den politiske støtten fra hele det internasjonale samfunnet, sier Andrei Sannikov, leder for opposisjonsnettverket Charter 97, til Dagbladet.no. 

- Ingen er trygge nå

Sannikov var viseutenriksminister i Hviterussland på 90-tallet, men trakk seg da Lukasjenko kastet parlamentarikere som ikke støttet ham, og satt inn lojale støttespillere. Han er en av de få sentrale som nå ikke er i arrest. Milinkevitsjs kone er i Brüssel og deres datter er i Warsawa på universitet. Milinkevitsj sønn, som har vært aktiv i demonstrasjonene, vet man ikke hvor er for øyeblikket.

- Her i Hviterussland er ingen trygge nå, sier Sannikov til Dagbladet.no.

Forrige uke var Milinkevitsj i Norge og besøkte blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg, Stoltenberg lovet støtte, både politisk og økonomisk, til Milinkevitsj og opposisjonen, med Den norske Helsingforskomiteen som koordinator og samarbeidspartner i Hviterussland.

Dommen begrunnes med paragraf 167 part 2 – som gjør det til lovbrudd å avholde ikke-tillatte demonstrasjoner. Milinkevitsj, som var presidentkandidat i valget i mars, har deltatt og arrangert fredelige demonstrasjoner uten tillatelse fra regimet. Senest i går, under minnimarkeringen etter Tsjernobylulyken som har kostet mange hviterussere livet. Opposisjonen ønsker å kaste Europas siste diktator i det som er døpt "Denimrevolusjonen".

Fordømmer

I en pressemelding fra Statsministerens kontor tar statsminister Jens Stoltenberg klar avstand fra Hviterussiske myndigheters fengsling av opposisjonsleeren.

- Vi kan ikke akseptere at hviterussiske myndigheter legger hindringer i veien for forsamlings- og ytringsfriheten i landet, sier Stoltenberg.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil drøfte denne saken med sine kolleger på NATOs utenriksministermøte i Sofia i dag.

ARRESTERT OG DØMT: Den hviterussiske opposisjonslederen Aleksandr Milinkevitsj utenfor Stortinget tidligere denne måneden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media