Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opposisjonsleder i Thailand siktes for drap

Thailands tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, som i dag er en av opposisjonens ledere, er siktet for drap.

FORFØLGES: Her føres Abhisit Vejjajiva, en av opposisjonslederne i de pågående urolighetene i Thailand, inn til tingretten i Bangkok. Han er tidligere statsminister i landet, og siktes nå etter et soldater ble satt inn mot demonstranter i 2010. Under demonstrasjonene den gang mistet 90 mennesker livet. Foto: Athit Perawongmetha / REUTERS
FORFØLGES: Her føres Abhisit Vejjajiva, en av opposisjonslederne i de pågående urolighetene i Thailand, inn til tingretten i Bangkok. Han er tidligere statsminister i landet, og siktes nå etter et soldater ble satt inn mot demonstranter i 2010. Under demonstrasjonene den gang mistet 90 mennesker livet. Foto: Athit Perawongmetha / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, som i dag er en av opposisjonens ledere, er siktet for drap i forbindelse med politiaksjonene mot demonstranter for tre år siden.

Siktelsen ble kjent torsdag mens en gruppe demonstranter klatret over gjerdet til bygningen til statsministerens kontor i Bangkok.

Inntrengerne trakk seg raskt tilbake etter å ha fjernet noe av piggtråden.

Demonstrantene sa de ville at politiet skulle fjerne seg, men tusener av opprørspoliti holdt stand rundt regjeringskvarteret og flyttet seg ikke.

Abhisit var statsminister da minst 90 mennesker ble drept og 1.900 skadd under politiets aksjon mot demonstrerende rødskjorter som støttet den korrupsjonsdømte statsministeren Thaksin Shinawatra.

LES OGSÅ: Hun forsøkte å gi sin korrupsjonsdømte bror amnesti. Da brøt helevte løs

- Vi har siktet ham, sa Nanthasak Poonsuk, talsmann for riksadvokatens kontor, til nyhetsbyrået AFP utenfor rettsbygningen etter rettsmøtet torsdag.

Abhisit og den tidligere visestatsministeren Suthep Thaugsuban, som i dag leder protestene, er fra før begge siktet for å ha latt sikkerhetsstyrkene bære skarpladde våpen under politiaksjonen for tre år siden.

Begge nekter seg skyldige.

Suthep er også tidligere blitt siktet for drap, men har bedt retten utsette videre rettsforhandlinger.

Utlyser nyvalg Den sittende statsministeren Yingluck Shinawatra valgte mandag å oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg etter at minst 160.000 demonstranter samme dag samlet seg rundt rettsbygningene.

Demonstrantene avviser nyvalg og sier det de vil ha, er et vagt definert folkeråd til å ta over styringen av landet når regjeringen går av.

Suthep har bedt om et møte med de mektige militære og sikkerhetsstyrkene torsdag kveld for å be dem velge side en gang for alle i konflikten mellom regjeringen og opposisjonen.

Opposisjonen satte sin lit til møtet, men de militære avviser ifølge Bangkok Post å møte opposisjonslederne.

De militære har stått bak eller støttet 18 kupp de siste 80 årene, men har denne gang sagt at de ikke vil bli involvert, selv om de er villig til å mekle.

Thaksin er midtpunkt Den nyeste konflikten som nå har pågått i halvannen måned, har igjen Thaksin som midtpunkt. Thaksin befinner seg i eksil i Dubai etter at han ble dømt for korrupsjon for fem år siden.

Men han er svært populær på landsbygda i nord og øst i Thailand etter å ha strødd om seg med penger mens han var statsminister.

Opposisjonen mener at Yingluck, som er Thaksins søster, bare er en nikkedukke for den tidligere statsministeren.

Den demokratiske opposisjonen representerer den kongevennlige eliten i Bangkok og Sør-Thailand som føler seg truet av den populistiske bevegelsen til Thaksin, og middelklassen som likte dårlig at skattepengene deres endte som Thaksins private skattkiste.

Men opposisjonen innser at de ikke har mulighet for å vinne et demokratisk valg mot Thaksin og går derfor inn for et såkalt folkeråd som ikke er valgt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media