ARRESTERT: Her pågriper opprørspolitiet opposisjonslederen Boris Nemtsov under demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
ARRESTERT: Her pågriper opprørspolitiet opposisjonslederen Boris Nemtsov under demonstrasjonen i Moskva i dag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEVVis mer

Opposisjonsledere arrestert i Moskva

Nye demonstrasjoner i Russland i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I går var mellom 5000 og 10 000 demonstranter i gatene i Moskva og St. Petersburg i historiens største demonstrasjon mot Vladimir Putin. I kveld kommer det ny meldinger om demonstrasjoner i Moskva.

Opposisjonslederne i Russland har trosset advarsler om bøter og fengsling, og har spredd informasjon om valgfusk og nye demonstrasjoner gjennom sosiale medier.

Opposisjonslederene Boris Nemtsov og Sergei Mitrokhin, lederen i det politiske partiet «Yabloko», er noen av de som har blitt pågrepet av politiet under demonstrasjonene i dag.

I dag har det også vært pro-Kreml demonstrasjoner, samtidig som opposisjonen demonstrerte mot Kreml, skriver Reuters. De skriver at det var rundt 600 mennesker på demonstrasjonen, men nyhetsbyrået AP melder at tv-bilder viser at det må være flere tusen i gatene.

Demonstrantene ropte «Russland, Putin» og motdemonstrantene ropte «Frihet» og «Russland uten Putin».

250 av de over 300 russiske opposisjonelle som ble arrestert under demonstrasjonen i går sitter fortsatt fengslet.

I GATENE: Russere som støtter Putin var også i gatene i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin
I GATENE: Russere som støtter Putin var også i gatene i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa i dag at valget i Russland verken var fritt eller rettferdig.

- Når myndighetene ikke stiller de som angriper mennesker for å utøve sine rettigheter for retten, så undergraver de rettferdighet og folks tillit til myndighetene. Som vi har sett mange steder, blant annet i det siste valget i Russland, har valg som ikke er fri og rettferdig samme effekt, sa Clinton, ifølge Reuters.

Både Sveriges utenriksminister, Carl Bildt, og den tyske utenriksministeren, Guido Westerwelle, har også uttrykt bekymring for valgsituasjonen i Russland.

Demonstrantenes misnøye med valget i forrige uke er stor, og de får støtte av valgobservatører.

- For meg var dette et spill der bare noen av spillerne fikk lov til å vinne, sa Heidi Tagliavini, lederen for de internasjonale valgobservatørene, på en pressekonferanse, ifølge USA Today.

I byen Rostov fikk Putin i underkant av 60 prosent av stemmene, men mer imponerende var en valgdeltakelse på hele 146 prosent.

ARRESTERT: Her blir Sergei Mitrokhin, lederen i det politiske partiet «Yabloko», arrestert under demonstrasjonene i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Anton Golubev
ARRESTERT: Her blir Sergei Mitrokhin, lederen i det politiske partiet «Yabloko», arrestert under demonstrasjonene i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Anton Golubev Vis mer