ERKLÆRER VALGSEIER   Lederen i Rettferdighets- og utviklingspartiet (PJD) i Marokko, Abdelilah Benkirane, kan erklære at hans parti har vunnet valget i Marokko. Foto. AFP PHOTO / ABDELHAK SENNA
ERKLÆRER VALGSEIER Lederen i Rettferdighets- og utviklingspartiet (PJD) i Marokko, Abdelilah Benkirane, kan erklære at hans parti har vunnet valget i Marokko. Foto. AFP PHOTO / ABDELHAK SENNAVis mer

Opposisjonsparti vant valget i Marokko

- En seier for demokratiet, sier landets sittende statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettferdighets- og utviklingspartiet (PJD) vant 80 av de 395 plassene i nasjonalforsamlingen, noe som er mer enn noe annet parti, opplyser innenriksminister Taib Cherkaoui.

Den sittende statsministeren Abbas Al Fassi sier hans parti Istiqlal kan tenke seg å gå i koalisjon med PJD.

- PJDs seier er en seier for demokratiet, la han til.

Istiqlal fikk 47 seter, mens det andre store partiet i den sittende regjeringskoalisjonen, Nasjonal samling av uavhengige, kom på tredjeplass med 38 representanter.

Reformarbeid Marokko har enn så lenge klart å unngå store protestbølger lik dem som har rullet over andre nordafrikanske land siden nyttår. Det skyldes først og fremst at kong Mohammed VI i sommer foreslo flere politiske reformer som flytter noe av makten fra hans eneveldige styre til nasjonalforsamlingen. Reformene ble innført etter en folkeavstemning i sommer.

Tidligere kunne kongen selv velge hvem som skulle danne regjering, men etter grunnlovsendringene er det det største partiet i nasjonalforsamlingen som får statsministerposten.

- Vi takker marokkanerne som stemte på PJD og vi kan ikke være annet enn tilfreds, sier PJDs leder Abdelilah Benkirane.

Boikott Det var ventet at oppmøtet ved valget ville være lavt ettersom reformbevegelsen som kaller seg 20. februar-bevegelsen, har oppfordret til boikott. Bevegelsen mener fredagens valg var «en farse» og at det ikke vil løse noen av problemene landet sliter med, som store lønnsforskjeller, høy arbeidsledighet og korrupsjon. Ikke vil det endre det politiske systemet heller, hevder bevegelsen.

(NTB)