Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppretter ny helprofesjonell stridsavdeling i Nord-Norge

Hæren oppretter en ny, helprofesjonell avdeling. Samtidig åpner forsvarsminister Ine Eriksen Søreide for forlenget norsk tilstedeværelse i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag åpnet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide for forlenget norsk, militær tilstedeværelse i Afghanistan.

Nå varsler Forsvaret opprettelsen av en ny, helprofesjonell avdeling.

Ny Telemark bataljon I over ti år har Telemark bataljon og resten av den hurtige reaksjonsstyrken (HRS) vært Hærens og Forsvarets mest brukte våpen i utlandet. Den 700 soldater sterke avdelingen består utelukkende av vervede soldater, og ble opprettet for å kunne svare på behov fra NATOs utrykningsstyrker, og har deltatt i flere skarpe oppdrag internasjonalt.

Forsvaret skal nå opprette en ny hurtig reaksjonsstyrke, HRS nord. Dette blir hærens andre helprofesjonelle styrke, utenom spesialavdelingene.

KRIG: - For å løse mine oppgaver, er det en forutsetning at jeg har vervede mannskaper. Afghanistan har lært oss i Norge for første gang siden andre verdenskrig at krig er farlig, sier oberstløytnant Trond Haande, sjef for Telemark bataljon. Foto: Håkon Eikesdal
KRIG: - For å løse mine oppgaver, er det en forutsetning at jeg har vervede mannskaper. Afghanistan har lært oss i Norge for første gang siden andre verdenskrig at krig er farlig, sier oberstløytnant Trond Haande, sjef for Telemark bataljon. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- HRS nord er et svar på behovet for en økt profesjonalisering i Forsvaret. Operasjonene soldatene skal delta i, blir mer krevende og komplekse. Våpensystemene blir mer komplekse. Vi er avhengig av at flere står lenger i jobben, enn det vi har hatt til nå, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til Dagbladet.

- Dette vil føre til en økt kapasitet til å delta i internasjonale operasjoner, i tillegg til styrket beredskap hjemme i Norge, sier Eriksen Søreide.

Nye HRS nord vil bestå av rundt 700 soldater, og ha base på Setermoen i Troms. Rundt halvparten av disse vil være grenaderer: vervede soldater uten lederutdannelse. Resten er befal. Kjernen i avdelingen bygges ut fra dagens panserbataljon, en kavaleriavdeling bestående av mekanisert infanteri oppsatt med stormpanservognen CV90, stridsvogner av typen Leopard 2, skarpskyttere, og støttefunksjoner.

HØY STANDARD: Brigader Odin Johannessen mener en høy treningsstandard er nødvendig for å kunne reagere hurtig. Foto: Håkon Eikesdal
HØY STANDARD: Brigader Odin Johannessen mener en høy treningsstandard er nødvendig for å kunne reagere hurtig. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Avdelingen skal etter planen være operativ i 2017.

Kritisk til profesjonaliseringen Bård Vegar Solhjell, forsvarspolitisk talsmann i SV mener regjerings varsel om fremdeles tilstedeværelse i Afghanistan er uklok kursendring.

- Norge har tatt en stor byrde i Afghanistan, og vi burde trekke oss ut etter 2014, slik planen var. Når avdelingene blir helprofesjonelle, blir det samtidig lettere å ta dem i bruk i internasjonale operasjoner, slik som i Afghanistan og Irak. Og dette er en utvikling SV er kritisk til, sier Solhjell.

Høy treningsstandard Norge sender kun vervede soldater til utlandet på skarpe oppdrag. Norske soldater i førstegangstjeneste har ikke vært i strid siden 1940.

- Soldatene i en hurtig reaksjonsstyrke må ha en treningsstandard som er såpass høy at vi nærmest uten advarsel kan sette den inn der det måtte være behov for den, sier brigader Odin Johannessen, sjef for Brigade nord.

DOBBELT OPP: Nye HRS nord blir opprettet etter modell av hærens hurtige reaksjonsstyrke, som har Telemark bataljon i sin kjerne. Den HRSen blir basert rundt panserbataljonen. Foto: Håkon Eikesdal
DOBBELT OPP: Nye HRS nord blir opprettet etter modell av hærens hurtige reaksjonsstyrke, som har Telemark bataljon i sin kjerne. Den HRSen blir basert rundt panserbataljonen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han har sendt mange soldater til Afghanistan.

- Soldatene vi har hatt i Afghanistan har gitt oss et helt annet grunnlag for opplæring. De ferske soldatene i førstegangstjeneste ble tidligere møtt av en litt uerfaren sersjant, nå møter de grenaderer og offiserer som har vært i Afghanistan, som har lært på den harde måten. Jeg ser tydelig at soldatene i dag i mindre grad må bli fortalt hva de skal gjøre, sier Johannessen.

Forutsetning med vervede soldater Trond Haande er sjef for Telemark bataljon, og er klar på det er helt nødvendig at soldatene i hans avdeling er vervede.

- Ut i fra de oppgaver jeg har, som sjef i TMBN, er det en forutsetning at jeg har vervede mannskaper, med den tilgjengeligheten det medfører, sier Haande.

Alle de vervede soldatene i Telemark bataljon, som i den nye HRS nord, blir rekruttert fra unge kvinner og menn som er inne i førstegangstjeneste.

- Etter Afghanistan har vi i Norge erfart for første gang siden andre verdenskrig at krig er farlig. Derfor er jeg glad for vi i dag ser at førstegangstjenesten også er tilpasset et operativt fokus, der soldatene i større grad enn før er klare for videre tjeneste. Det koster flere hundre tusen kroner å utdanne en skytter til stormpanservognen CV90. Og det er klart det gir mening å bruke den kompetansen videre, hvis hun eller han verver seg til Telemark bataljon, sier oberstløytnant Haande.

Kavalleriet kommer - Det er trangt her, jeg kan love deg at du merker det etter en stund. På det lengste har vi sittet baki i over et døgn, sier Kristoffer Karstensen.

Karstensen er skytter i tårnet på en svenskbygd stormpanservogn av typen CV90. I bakrommet på beltevognen sitter åtte fotsoldater, og sammen med vognfører og vognkommandør utgjør de elleve et lag i kavalerieskradronen i Telemark bataljon. Oppgaven er å dra ut først, finne ut hvor fienden er plassert og hente inn så mye informasjon som mulig for resten av avdelingen.

- Jeg har alltid drømt om å bli soldat. Siden barneskolen, faktisk. Det gav seg litt, men så kom det tilbake da jeg var i førstegangstjeneste, sier grenaderen.

Han har vært profesjonell soldat siden 2009.

- Det krever mye mer av enkeltpersonen å være profesjonell soldat, i forhold til hvordan det var under førstegangstjenesten. Du må være mye mer selvstendig, og fylle dagen din på egenhånd. Og du må trene deg opp til visse standarder, sier Karstensen.

GRENADER: Kristoffer Karstensen er yrkessoldat, og har vært grenader i Telemark bataljon siden 2009. - Jeg har alltid drømt om å bli soldat. Siden barneskolen, faktisk, sier han. Foto: Håkon Eikesdal
GRENADER: Kristoffer Karstensen er yrkessoldat, og har vært grenader i Telemark bataljon siden 2009. - Jeg har alltid drømt om å bli soldat. Siden barneskolen, faktisk, sier han. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!