Oppretter nytt Matkripos

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet får E. coli-refs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Regjeringen kritiserer Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for oppfølgingen etter E. coli-utbruddet og oppretter et eget «Matkripos».

- Folkehelseinstituttet (FHI) kommuniserte ikke godt nok usikkerheten rundt kjøttdeigsporet til Mattilsynet og befolkningen. FHI burde også tatt ekstern fagekspertise inn i oppklaringsarbeidet tidligere. Dette førte til at kjøttdeigsporet ble holdt for lenge.

-FHI har tatt selvkritikk på dette, og jeg er fornøyd med at FHI nå har endret rutinene for utbruddsoppklaring, sier helseminister Sylvia Brustad (Ap).

Lover oppfølging

Det regjeringsoppnevnte E. coli-utvalget presenterte fredag sin rapport, og anbefalingene vil bli fulgt opp, lover landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Statsrådene oppretter også en innsatsgruppe for matsmitte, en gruppe som har fått det talende navnet «Matkripos».

E. coliutbruddet i februar i år gjorde to voksne og 16 barn alvorlig syke. Ett barn døde.

Usikkerhet

 FÅR KRITIKK:  Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet får kritikk for håndteringen av E.coli-saken. Her Mattilsynets direktør Joakim Lystad (til venstre) og avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Stian Lyseng Solum, Scanpix.
FÅR KRITIKK: Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet får kritikk for håndteringen av E.coli-saken. Her Mattilsynets direktør Joakim Lystad (til venstre) og avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Stian Lyseng Solum, Scanpix. Vis mer

- Det er svært tragisk at et barn har mistet livet. Også for de andre som ble rammet, var det en stor belastning. Saken skapte også usikkerhet hos mange forbrukere, sier Riis-Johansen.

Han understreker at næringen selv har hovedansvaret for at maten skal være trygg, men legger til at regjeringen vil sette i verk nye tiltak for å unngå et slikt utbrudd igjen. (NTB).

IKKE KJØTTDEIG: Det var ikke kjøttdeig, som sporjegeren lenge trodde, men derimot Sognemorr og andre spekepølser som var kidle til den alvorlige E.coli-smitten.