Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppretter tilsynssak mot psykiatrisk sykehus etter Dagblad-avsløringer

Fylkeslegen oppretter tilsyn mot Blakstad sykehus' psykiatriboliger etter Dagbladets narko-avsløringer.

«FORVIRRENDE»: Fylkeslege Petter Schou synes avdelingssjefen for psykiatri på Blakstad sykehus, Carsten Bjerke, har gitt ham en «forvirrende» forklaring om Strandveien Boliger. Nå oppretter han tilsynssak. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
«FORVIRRENDE»: Fylkeslege Petter Schou synes avdelingssjefen for psykiatri på Blakstad sykehus, Carsten Bjerke, har gitt ham en «forvirrende» forklaring om Strandveien Boliger. Nå oppretter han tilsynssak. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Dagbladets avsløringer om utstrakt narko-misbruk i Strandveien Boliger på Blakstad sykehus i Asker, ba eieren Vestre Viken HF i går om at Fylkesmannen ved Fylkeslegen må foreta et tilsyn.

Nå kommer svaret.
«Vi varsler Vestre Viken HF om at det vil bli opprettet tilsynssak  - brev sendes mandag med konkrete spørsmål», skriver fylkeslege Petter Schou i en tekstmelding til Dagbladet nå i formiddag.

Vold og rus Allerede for en måned siden varslet en anonym ansatt ved Strandveien Boliger om forholdene ved Strandveien, som bebos av personer med tunge psykiatriske diagnoser. Flere av dem har store volds- og rusproblemer, og får bruke narkotika i fred i boligene sine.

Via en Oslo-advokat gikk et brev til Fylkesmannen med varselet fra den ansatte.

I brevet beskrives blant annet et såkalt «rus-amnesti» for beboerne, at ansatte oppfordres til ikke å ringe politiet, uklare ansvarsforhold og manglende vedtak for tvangstiltak.

- Forvirrende epost Da Vestre Viken igår ba om tilsyn, var Fylkeslegen derfor allerede i gang med innledende undersøkelser.

Fylkeslege Petter Schou synes en epost han i går fikk av avdelingssjef for psykiatri ved Blakstad, Carsten Bjerke, er «forvirrende».

- Han skriver at de ikke har innlagte pasienter som bor der men at dette er folk som bor i kommunalt finansierte boliger. Samtidig sier de at Blakstad er ansvarlig for virksomheten og at personalet er ansatt på Blakstad. Så det er høyst uklart, sa Schou til Dagbladet igår.

Flere stortingspolitikere har tidligere bedt om en opprydding etter Dagbladets artikler.
Igår skrev Dagbladet at en ansatt ved Strandveien nå venter på påtaleavgjørelse fra politiet i en narkosak.

- Ukultur - Ledelsen i Vestre Viken tar de utfordringene som har kommet til syne gjennom oppslagene i Dagbladet høyst alvorlig, sa Kirsten Hørthe, klinikkdirektør for Psykisk helse og rus i Vestre Viken i en epost til Dagbladet igår.

Slik Dagbladet har dokumentert de siste dagene, har ledelsen ved Strandveien gitt de ansatte beskjed om å la beboerne bruke narkotika i fred. Også gårsdagens oppslag om at en ansatt venter på påtaleavgjørelse fra politiet vakte sterke reaksjoner.

LEDERTRIO: Flere ansatte har slått alarm om måten denne trioen leder Strandveien Boliger. Fra venstre avdelingssjef psykiatri på Blakstad Carsten Bjerke, avdelings-psykolog Vegard Leinslie og seksjonsleder Liv Tellsgård. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LEDERTRIO: Flere ansatte har slått alarm om måten denne trioen leder Strandveien Boliger. Fra venstre avdelingssjef psykiatri på Blakstad Carsten Bjerke, avdelings-psykolog Vegard Leinslie og seksjonsleder Liv Tellsgård. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er tydelig at de har en ukultur, sier Thomas Breen (a), andre nestleder i Helse- og omsorgskomiteen. Han og andre komité-medlemmer krevde allerede mandag at Vestre Viken rydder opp.

«Meget spesielt» Seksjonsleder Liv Tellsgård sa søndag til Dagbladet at «hvis vi kommer inn når de ruser seg, har vi sagt til personalet at de må forlate situasjonen».

- Det høres meget spesielt ut, sier Schou. Han mener at personale i en slik situasjon for det første har ansvar for å sørge for at beboerne eller andre ikke lider overlast.

- Så må de vurdere om dette er del av en sykdom som skal behandles, eller om det rammes av straffelovgivningen, sier Schou.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media