<strong>NY ENHET:</strong> Det skal ha vært nyetablerte Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avdekket terrortrusselen mot Norge. Enheten består av ansatte fra både E-tjenesten og PST, og øverste sjef er fra PST og nestsjef fra E-tjenesten. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
NY ENHET: Det skal ha vært nyetablerte Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avdekket terrortrusselen mot Norge. Enheten består av ansatte fra både E-tjenesten og PST, og øverste sjef er fra PST og nestsjef fra E-tjenesten. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Opprettet etter 22. juli-rapport: - Ny antiterrorenhet avdekket terrortrusselen mot Norge

Består av personell fra E-tjenesten og PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Felles kontraterrorsenter (FKTS) har bare vært i drift siden februar i år. Ifølge Bergens Tidende var det analytikere ved denne enheten som avdekket terrortrusselen.

Ved FKTS jobber det personell fra både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten.

- Etterretningstjenesten har et godt samarbeid med PST, og det ble ved opprettelsen av Felles kontraterrorsenter formalisert ytterligere med personell fra begge, sier talsmann Eystein Kvarving i Forsvaret.

Overfor BT legger han til at samarbeidet har vært godt også i arbeidet med terrortrusselen mot Norge nå.

Opprettet etter 22. juli-rapport I en bloggpost skrevet av PST-sjef Benedicte Bjørnland 5. juni i år framkommer det hvordan enheten jobber:

«Felles kontraterrorsenter vil hovedsakelig arbeide med problemstillinger som har både nasjonale og internasjonale dimensjoner og hvor informasjonen fra begge tjenestene er nødvendig for å danne et helhetlig bilde. Ansatte fra begge tjenester arbeider sammen og vil derfor ha tilgang til en oversikt og et helhetsbilde over informasjonsbehov og kapasiteter i de to tjenestene.»

Kontraterrorsenteret ble opprettet etter anbefaling fra 22. julikommisjonens rapport.

I en artikkel på Forsvarets nettsider datert 5. juni forteller generalløytnant Kjell Grandhagen, som er sjef for E-tjenesten, at de har vært en pådriver for å få realisert enheten.

- Etterretningstjenesten har vært en pådriver for å realisere Felles kontraterrorsenter, og vi er i dag svært tilfreds med at dette nå er realisert, sier Grandhagen i artikkelen.

Rapport om Syria-krigere I artikkelen står det videre at senteret første halvår har konsentrert seg om «norske fremmedkrigere i Syria». Det samme skriver PST-sjef Bjørnland om i sin bloggpost.

«I første halvår av 2014 har Felles kontraterrorsenter gjennomført analyser av trusselen fra norske fremmedkrigere i Syria.»

2. juni var enheten ferdig med en rapport om trusselen fra Syria-krigerne.

«Konflikten i Syria skiller seg ut ved at andelen vestlige fremmedkrigere er svært høy. Det finnes bekreftet informasjon om at omtrent 50 personer fra Norge har reist siden konflikten blusset opp. Rundt halvparten av disse har returnert. Målt i andel av befolkningen er dette høyt sammenlignet med andre vestlige land.»

Videre kommer det fram at enheten vurderer at de mange nordmennene som kjemper i Syria skjerper terrortrusselen mot Norge og norske interesser. Enheten skrev at de norske statsborgerne kan få økt intensjon og kapasitet til å utøve terror gjennom sitt opphold i Syria.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer