TOMROM: Til venstre Sofies gate 80. Til høyre Sofies gate 84. Nummer 82 finnes ikke. Foto: Torbjørn Berg
TOMROM: Til venstre Sofies gate 80. Til høyre Sofies gate 84. Nummer 82 finnes ikke. Foto: Torbjørn BergVis mer

Opprettet falskt borettslag på adresse som ikke finnes, lurte banker for over 20 millioner

- En rimelig spesiell sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er klar mistanke om bedrageri, sa bostyrer, advokat Leif Petter Madsen i Wikborg Rein, i skiftesamlingen til selskapet Fram Media og Eiendomsutvikling AS Oslo tingrett i dag.

Madsen har avdekket at selskapet i 2013 klarte å opprette et falskt borettslag på en adresse på Bislett som ikke finnes, og at det deretter fikk ut låneutbetalinger på over 20 millioner kroner da «leilighetene» ble solgt.

Hvem som egentlig står bak det bobestyreren beskriver som bedrageriet, er noe uklart. Selskapet har vært registrert på en kvinne, men hun har forklart at hun påtok seg eier- og styreledervervene fordi en 32 år gammel Oslo-mann «visstnok ikke kunne eie flere selskaper eller ha flere styreverv». Han peker videre på en 39-åring, som det i dag ble tatt ut konkurs mot.

- Persongalleriet er en utfording, med tanke på hvem som egentlig er ansvarlig, sa Madsen under skiftesamlingen i dag.

- Min klient sier han ikke har hatt noen kjennskap til det som har skjedd i selskapet, sier 32-åringens advokat Marte Svarstad Brodtkorp til Dagbladet.

Adressen som ikke finnes
Det som uansett er ubestridt, er at selskapet i 2012 opprettet borettslaget BRL Roligheten Vest. I april 2013 ble borettslagsandelene tinglyst. Da ble det oppgitt at adressen var Sofies gate 82. Sofies gate ligger på Bislett. Men nr. 82 finnes ikke. Gårds- og bruksnummeret som var oppgitt tilhører en annen eiendom.

- De har lyktes med å få ut lån i størrelsesorden 20-25 millioner kroner fra 10 banker, sier bobestyrer Madsen til Dagbladet.

De fleste «leilighetene» ble kjøpt av en 26-åring fra Bærum, som tok ut lån i ulike banker. Pengene gikk så videre til selskapet.

- Det er en rimelig spesiell sak, sier Madsen.

Sterk mistanke I boinnberetningen skriver han:

- Det er en sterk mistanke om at hensikten var «omfattende økonomisk kriminalitet, herunder bedrageri, overfor en rekke finansinstitusjoner i Norge», heter det .

Selskapet produserte blant annet falske salgsprospekter, som ble brukt til å lure flere bankene.

Svakhet Bobestyrer Madsen slår fast at bedrageriet var mulig å gjennomføre fordi det ikke er nødvendig å faktisk dokumentere at en eier fast eiendom når en registrerer et borettslag. Han har bedt Kartverket forklare hvorfor det var mulig å tinglyse en adresse som ikke finnes. De svarte ifølge innberetningen at de hadde fulgt loven og interne retningslinjer.

- I denne saken er det noen som har funnet en måte å benytte en svakhet i reglene om registreringen, sier Madsen.

Han sier de ikke har fått inn alle kravene ennå, men disse har allerede meldt seg:

• Skandiabanken: 2,4 millioner kroner.
• Danske bank: 2,4 millioner kroner.
• Swedbank: 1,8 millioner kroner.
• Gjensidige bank, 2,7 millioner kroner.

Bobestyreren har tatt arrest i 1,6 millioner kroner som stod på en av de involverte personenes bankkonto. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med 39-åringen som i dag ble slått konkurs, eller noen av de andre som er oppført med roller i selskapet.