Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Opprettet selskap kun for å kjøpe jagerfly fra Norge

Det eneste Forsvaret vet sikkert om kjøperen av jagerflyene er at selskapet er tett knyttet til Ross Perot jr.

KJØPER: Texas-milliardær Ross Perot jr. står bak kjøpet av de to utrangerte norske F-5 jagerflyene. Men Forsvaret vet ikke hva han skal med flyene. Foto: Scanpix og Dave Chng/airwingspotter.com
KJØPER: Texas-milliardær Ross Perot jr. står bak kjøpet av de to utrangerte norske F-5 jagerflyene. Men Forsvaret vet ikke hva han skal med flyene. Foto: Scanpix og Dave Chng/airwingspotter.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selskapet som har kjøpt to norske F-5 jagerfly er nærmest usynlige i alle andre sammenhenger enn som kjøpere av jagerfly fra Norge.

Dagbladet avslørte i går at Forsvaret i fjor solgte to gamle F-5 jagerfly til selskapet Northern General Leasing LLC (NGL), men hva dette selskapet egentlig driver med er en godt bevart hemmelighet.

Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salget og forsøkt å kartlegge hvem kjøperen NGL egentlig er. De har ikke funnet noe dokumentasjon for at selskapet samarbeider med det amerikanske flyvåpenet.

«Basert på tilgjengelig informasjon om NGL ser det ut som om dette selskapets eneste formål har vært å kjøpe og eie de aktuelle jagerflyene», skriver de i rapporten som nå er oversendt til Økokrim.

Lav profil I selskapsregisteret i Texas er formålet til selskapet oppgitt å være leie og leasing av utstyr. Men selskapet har valgt en svært lav profil. Det har ingen hjemmeside og er ikke å finne i noen bransjeregistere.

- Det er ikke funnet noen spor av at selskapet har noen form for utadrettet virksomhet for å tiltrekke seg potensielle kunder, skriver revisorene.

Dagbladet har i flere dager forsøkt å oppnå kontakt med Northern General Leasing. På det telefonnummeret som er oppgitt i Texas´selskapsregister har de først ikke hørt om selskapet. Samme svar får Dagbladet også når vi ringer et annet nummer, som er oppgitt på et annet dokument i selskapsregisteret. Men etter å ha forhørt seg med en kollega sier personen vi snakker med at Northern General Leasing er «ett av selskapene vi er agent for». Kontaktpersonen blir opplyst å være Wes Williams.

Da Dagbladet fikk Williams på tråden fredag, og spurte om kjøpet av jagerflyene, sa Williams at han var i et møte og måtte ringe oss tilbake. Siden har han vært utilgjengelig og ikke besvart nye henvendelser.

Tomannsselskap Selskapet som har handlet jagerfly av Norge er registrert med to ansatte. I følge sluttbrukererklæringen er det dette selskapet dom skal stå for drift, vedlikehold og ha operativt ansvar for bruken av flyene. Og i følge erklæringen er det bare NGL og eventuelt det amerikanske luftforsvaret som har lov til å disponere flyene.
NGL har oppgitt til Forsvaret at de har en avtale med forsvarsgiganten BAE Systems. I følge denne avtalen skal de gjennomføre «flight testing», «safety chase», «radar target» og «flight suport opperations».

Forsvarets revisorer stiller i rapporten spørsmål ved hvordan de to personene i dette selskapet kan makte å selv gjennomføre alt dette.

- Sluttbrukererklæringen er ikke utformet på brevmal, og inneholder ingen logo verken til NGL eller amerikanske myndigheter, og ser ut til å være utformet av NGL, skriver departementets revisor.

Milliardær Selskapet NGL har en tilknytning til den eksentriske Texas-milliardæren Ross Perot jr. Han er sønnen til Ross Perot som i 1992 og i 1996 stilte som presidentkandidat i USA. Han er selv pilot og fløy jorda rundt i helikopter i 1982.

I tillegg til en god start på livet, ved å være sønnen til USAs 129. rikeste mann, har Perot jr. tjent fett på eiendom. Magasinet Forbes skriver at han god for 1,4 milliarder dollar. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Perot jr.´s største prosjekt har vært å utvikle et 73 kvadratkilometer stort område nord for Dallas. Her er det både gigantiske boligområder og industri, i tillegg til den private flyplassen der de to F-5 flyene har stått parkert. Selve flyplassen eier han også. Tidligere eide han det lokale NBA basketball-laget Dallas Mavericks, men ligger nå i krangel med mannen som kjøpte laget fra ham. Ross eier fortsatt parkeringsplassene rundt stadion og har i følge ESPN svart på uenigheten med å holde dem stengt før basketballkampene.

Trening De to adressene til NGL som er oppgitt i de offisielle registrene, er begge tilknyttet en rekke av Perot jr. sine selskaper. Styremedlemmene i NGL jobber også for Perot jr.

NGL meldte sin interesse for å kjøpe F-5 flyene allerede i oktober 2005. Da sa de at de ønsket å bruke flyene til å leie dem ut til flyprodusenten Lockheed Martin som i samarbeid med det amerikanske luftforsvaret skulle bruke dem til trening av piloter fra de Forente Arabiske Emirater. Avtalen mellom USA og Emiratene gikk i vasken i 2008 og siden da har det vært uklart hva NGL ønsket å bruke de norske flyene til.

Forsvaret vil foreløpig ikke si så mye om salget av jagerflyene.

- Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt Forsvarsdepartementets rapport om avhending av to F-5 jagerfly. Forsvarsstaben vil nå gå nøye gjennom rapporten, med særlig fokus på de spørsmål som er stilt, og sende våre funn til Forsvarsdepartementet, sier forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen til Dagbladet.

LEDER: Ross Perot jr. ledet det amerikanske luftforsvarets fond for å hedre luftforsvarets veteraner. Her er han i 2006 sammen med president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld. Foto: Chip Somodevilla/EPA
LEDER: Ross Perot jr. ledet det amerikanske luftforsvarets fond for å hedre luftforsvarets veteraner. Her er han i 2006 sammen med president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld. Foto: Chip Somodevilla/EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!