Nordkapplatåets skjebne avgjort:

Opprettholder privat monopol på Nordkapp

Kommunestyret i Nordkapp har vedtatt at Nordkapplatået skal styres privat. - Veldig spesielt, sier Olav Thon.

VILLE HA RO I SALEN: Opphetet kommunestyremøte om framtida til Nordkapplatået. Ordfører Kristina Hansen truet med å lukke møtet. Video: Nordkapp Kommune TV. Vis mer

Kommunestyret i Nordkapp behandlet i dag såkalt områderegulering av Nordkapp-halvøya.

Det var potensielt titalls millioner kroner i inntekter på det populære turistmålet Nordkapplatået 71 grader nord, som sto på spill.

Det er Rica Eiendom som har hatt en festeavtale på tomta der de betaler knappe 80 000 kroner i årlig festeavgift. Den svenske hotellkjeden Scandic leier igjen området, som gir dem enerett til virksomheten på stedet.

Samtidig krever Scandic inn en inngangsavgift på 285 kroner per besøkende. Med nesten 300 000 besøkende i året, tjener de mellom 50 og 70 millioner på avtalen med det offentlige.

- Enorm skuffelse

Jan Olsen (SV) har vært imot eneretten, og foreslo å avvise planforslaget på grunn av manglende åpenhet og utredning. Det ble ni mot ti stemmer.

Dermed vant de private, og monopolet på Nordkapp opprettholdes.

- Det er en enorm skuffelse, selv om det var det vi antok. Folk snufser og gråter. Det betyr enormt mye. Nordkapplatået er et ikonisk symbol for norsk reiseliv. Befolkningen blir forrådt av kommunestyret. Det er ikke rart at folket blir lei seg, sier Olsen til Dagbladet.

Han mener resultatet av avstemningen viser en enorm arroganse mot egen befolkning.

- I forkant kom det inn 150 innspill fra befolkningen, som var imot dette. Det er norgesrekord. De eneste som er for dette er de som tjener på det: FeFo, Rica og Scandic, og dette går Ap inn for. Ubegripelig, sier han, tydelig berørt.

Thon: - Rart

Olav Thon er blant dem som er kritisk til monopolet på Nordkapplatået. I går sa han til Dagbladet at han var villig til å dele av sine millioner.

- Jeg har Olav Thon-stiftelsen, som har store midler. Gjennom det gir vi bevilninger til turistformål. Vi har blant annet gikk store beløp til Svolvær, der det ble bygget sherpatrapper, samt mange andre prosjekter. Kommunen burde søke Olav Thon-stiftelsen og kan fortsatt gjøre det, sa han.

I dag sier han igjen at han synes det er rart at en av Norges største turistattraksjoner skal være i privat eie.

- Det er veldig spesielt, da. Jeg kjenner ikke alle detaljer i avgjørelsen, men fra egen erfaring, så vet jeg at når slike kontrakter går ut, så pleier myndighetene å være ganske brutale og si at det er slutt - uansett hvor mye man har kostet på områdene, sier han.

Han er likevel ikke overrasket over avgjørelsen.

- På bakgrunn av det jeg har lest de siste dagene, så er jeg ikke overrasket over avgjørelsen. Det er ålreit for meg, men kanskje kjedelig for en del turister som ville ha besøkt stedet hvis det hadde blitt slik jeg mener at det burde være: Gratis adgang til Nordkapp.

Omstridt avtale

Det har vært kraftig kritikk mot avtalen mellom hotellgiganten og det offentlige. Hovedargumentasjonen mot er at det offentlige går glipp av potensielt store inntekter ved turistattraksjonen samtidig som at det private selskapet drar inn store inntekter på inngangsavgift.

Kommunestyret debatterte problemstillingen gjennom flere timer torsdag. De stemte både over habiliteten til ordføreren og rådmannen, kommunens politiske og administrative ledere.

Årsaken er at begge har hatt eller har sentrale verv i forvaltningsorganisasjonen FeFo, som eier Nordkapplatået og som leier det ut til Rica Eiendom.

Begge ble erklært habile med én stemmes overvekt under en svært opphetet debatt.

Scandic: - Fornøyd

Scandic-sjef Svein Arild Steen-Mevold er fornøyd med områdereguleringsplanen.

- Jeg er fornøyd med at vi nå kan gi trygghet for de ansatte på Nordkapp. Det er brukt tre år til å behandle planen. Reguleringen innebærer større styring fra kommunen. Som hjørnesteinsbedrift er vi glade for at planen ble vedtatt. Det betyr at vi kan gå i gang med planer om videre investeringer til glede for lokale beboere og gjester.

- Hvordan har kritikken mot avtalen påvirket Scandic?

- Det har vært en lang prosess. Nå skal vi finne sammen og jobbe for å styrke Nordkapp som reisemål.

- Gått utover familie

Ordfører Kristina Hansen sa under debatten at de skal ta stilling til hvordan arealene på Nordkapp skal brukes, ikke selge Nordkapp, slik hun mener enkelte har hevdet.

- Jeg hadde forventet debatt om denne saken, men jeg må si at deler av debatten har vært så hard, at det har gått utover min familie, sa en emosjonell ordfører.

Hugo Salamonsen (SV) understreker at denne kontroversielle og harde debatten sikkert ikke har vært lett for noen.

- Norge har vel aldri før sett at kommunen kjemper med nebb og klør for å regulere et slikt reisemål til private formål. Dette planforslaget må forkastes, for dette har hvert fall ikke fokusert på løsninger. Kampen om Nordkapp har splittet oss, det er på den mest kyniske måten dette muligens vil bli banket igjennom, sier han.

NB: I en tidligere versjon av denne saken het det at Scandic eier Rica Eiendom. Det er ikke riktig. Scandic kjøpte i 2014 opp Rica Hotels, mens eiendomsselskapet fortsatt står for seg selv og leier ut området på Nordkapp til Scandic.