RØDT NIVÅ: Farenivået i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal vurderes daglig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RØDT NIVÅ: Farenivået i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal vurderes daglig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Mannen:

Opprettholder rødt farenivå:
- Den øvre delen av fjellet har flyttet seg en halv meter det siste døgnet

Siste oppdatering om fjellpartiet Veslemannen.

NVE opplyser at det blir rødt farenivå ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen i Rauma i Romsdal også utover dagen i dag.

På en pressekonferanse klokka 10.00 redegjorde geolog Einar Anda og Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (48) om siste utvikling i fjellpartiet.

- Den øvre delen av fjellet har flyttet seg en halv meter det siste døgnet. I tillegg har det vært hyppige steinsprang, i snitt tre per time, sier geologen.

Han sier de forventer at bevegelsene vil fortsette å holde seg på et høyt nivå.

I øvre del av fjellet er hastigheten nå 31 centimeter, ifølge NTB. Fjellpartiet har flytta seg 55 centimeter det siste døgnet.

Sprekk

Tidligere denne uka har Veslemannen beveget seg hele 60 centimeter i døgnet. I nedre del av fjellet er bevegelsen på 1,5-3 centimeter i døgnet.

I går opplyste geologene om at det er oppdaget en 60 - 70 meter stor sprekk i fjellet.

Fredag morgen er det 5 grader i området etter en natt med plussgrader. Det har vært flere steinsprang i området.

Tirsdag denne uken hevet NVE nok en gang farenivået til rødt. Det har skjedd fire ganger tidligere i år. Siden 2014 har farenivået vært satt til rødt ti ganger.

Evakuert

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Veslemannen har et volum på 120 000-180 000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene.

Tirsdag ble farenivået igjen hevet til rødt, og beboerne ble evakuert. Dette er femte gang i år og den tiende siden 2014.