Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprettholder rødt farenivå for Mannen

Det er fremdeles store bevegelser i fjellpartiet Veslemannen. NVE opprettholder derfor rødt farenivå.

DIREKTE: Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå. Her kan du følge mannens bevegelser minutt for minutt. Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Bevegelsene økte utover dagen i går og i går kveld etter mye regn og snøsmelting. I løpet av natten har det kommet mye snø igjen, og det er store bevegelser i fjellpartiet. Derfor opprettholder vi rødt farenivå, sier vakthavende geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB søndag formiddag.

Den øvre delen av fjellpartiet Veslemannen beveger seg nå med en hastighet på 10 centimeter i døgnet, mens den nedre delen beveger seg 1 centimeter per døgn.

– Vi vurderer farenivået fortløpende. Bevegelsene er store ennå, og det er de som styrer farenivået. Derfor er det for tidlig å si noe om når vi eventuelt vil endre farenivået, sier Majala.

Mye snø

Søndag formiddag er det 2,7 minusgrader og 37 centimeter snø på Mannen. Det neste døgnet er det meldt mellom 30 og 45 millimeter nedbør og minusgrader, som betyr at det kan komme ytterligere en halv meter snø, skriver NVE i en pressemelding. Det er også meldt kuldegrader og snø i begynnelsen av neste uke, mens det onsdag er ventet plussgrader og regn.

– Når det er såpass mye snø på fjellet fungerer det som et vannmagasin når det blir plussgrader. Det vil bli mer tilførsel av vann, som kan bidra til å øke bevegelsene igjen, sier Majala.

Kan komme stort skred

Lørdag kveld og natt til søndag har det gått noen små steinsprang i fjellet. Natt til fredag i forrige uke kom det også et større skred på et par tusen kubikkmeter.

På en pressekonferanse i Åndalsnes søndag formiddag sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE at bevegelser i fjellet kan tyde på at det kan komme et nytt stort skred om kort tid.

– Det er et skred på gang som er litt større enn det som kom i forrige uke. Det er likevel ikke fare for bebyggelse eller toglinje, sier Vikra.

NVE og Rauma kommune vil komme med en ny oppdatering på situasjonen i området klokken 18 søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!