Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprettholder rødt nivå på Veslemannen

NVE opprettholder rødt nivå på Veslemannen etter rekordstore bevegelser i fjellet.

RAUMA: Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RAUMA: Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var onsdag kveld at farenivået for fjellpartiet Veslemannen i Rauma ble hevet fra oransje til rødt. Noe tvilende valgte NVE å heve farenivået, men det viste seg å være riktig valg.

Geologene har vært overrasket over de store bevegelsene i fjellet. Torsdag ettermiddag gikk det tolv steinsprang nedover fjellsiden og det ble målt rekordstore bevegelser i Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1000 og 2000 kubikkmeter.

Også natt til fredag var det et større ras som påvirket hele fjellpartiet. Det kom nye steinsprang fredag morgen, men etter det avtok bevegelsene i fjellet noe

Usikker nedbørsprognose

Fredag ettermiddag opplyser NVE hastigheten i den øvre delen i fjellet har stabilisert seg på rundt 8-10 centimeter i døgnet. Nedre del er på cirka én centimeter i døgnet.

- Hastigheten har gått ned en del, men den er fortsatt såpass stor at vi velger å opprettholde rødt farenivå, sier geolog i NVE, Einar Anda, under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Det har vært lite nedbør det siste døgnet, men nedbørsprognosene for de neste dagene er usikre. Det kan komme nedbør det kommende døgnet og helt fram til mandag. Det er delvis grunnen til at farenivået opprettholdes.

ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ni personer evakuert

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Det er ikke lenge siden sist beboerne i området ble evakuert. 10. august var farenivået også på rødt.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune sa den gang at beboerne i de utsatte områdene er fortvilte og mektig lei av usikkerheten rundt fjellpartiet.

Alle de ni evakuerte er innlosjert i campinghytter. Dette er sjuende gang de må evakueres.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!