- Oppriktig bekymret

Byrådsleder Raymond Johansen er bekymret etter en langvarig sosial nedstengning i Oslo.

Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Raymond Johansen orienterer sammen med helsebyråd Robert Steen om videreføringen av coronatiltak i hovedstaden fra og med 9. februar.

- Oslofolk fortsetter å stå i frontlinjen mot pandemien. Vi fortsetter å levere. Smittetallene er tilbake på det samme nivået som i oktober. Samtidig har det på disse tre månedene tatt stadig nye grep for å beskytte befolkningen mot viruset, sier Raymond Johansen.

Regjeringen vidererfører tirsdag tiltakene som blant annet gjør Oslo til en såkalt «ring 1-kommune». Dette innebærer strenge tiltak. Johansen ber om at Oslo fra neste uke får tilbake kontrollen selv.

- Vi må få lov å bruke kunnskapen vi sitter på og håndtere krisen demokratisk basert på kunnskapen vi sitter inne med. Spørsmålet er hvor mye smitte vi kan leve med. Skal vi ned på nærmest null før vi kan lette? Nei, for Oslo sin del er en slik tankegang uaktuell, sier Johansen.

Han opplyser at kommunen forbereder seg på å ta videregående skoler til gult nivå over helga.

- Nær bristepunktet

Mandag ble de laveste smittetallene på fire måneder meldt i hovedstaden. Oslo har vært under en sosial nedstengning siden november. Johansen sier han er oppriktig bekymret:

- Jeg er redd byen nærmer seg et bristepunkt. Både for barn, voksne, idrettslivet og kulturlivet. Det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære, sier Johansen.

Men Johansen mener fortsatt at krisa har vart lenge for Osloborgerne.

- Med bedre kontroll og mindre importsmitte, må det bety noe. Andre hensyn må snart veie tyngre. Vi kan ikke sette inn sterkere tiltak enn det som trengs. Vi skal ikke tøye strikken for hva som er forholdsmessig bare for å være på den sikre siden, mener Johansen.

Ber om endringer

Johansen ber også om endringer i vaksineprioriteringen.

- I noen kommuner har de knapt smitte, og vaksinerer folk i 60-åra. Oslo ligger langt bak når det gjelder vaksineringsgrad. Det står rett og slett ikke til den trusselen vi møter. Det står ikke til tiltakene nasjonale myndigheter mener oslofolk må leve med, sier Johansen.

Grunnen til at det ikke har vært et større utbrudd av mutert virus i Oslo, er trolig på grunn av de allerede strenge smitteverntiltakene, sier helsebyråd Robert Steen.

Rundt når og hva som skal til for å åpne, sier Steen:

- Vi kommer ikke til å gi noe konkret tall. For det, er pandemien for uforutsigbar. Hver gang vi har følt at vi har fått kontroll, har det skjedd noe nytt. Framover er jeg redd det blir mer uforutsigbart, ikke mindre. Den eneste veien ut, er vaksinering, sier Steen. Han gjentar Johansens ønske om å øke vaksineringen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer