Oppringt av Obama etter at hun ble kalt ludder og hore av radiokjendis

Jusstudenten Sandra Fluke (30) i sentrum av prevensjonskrangel.

JUSSTUDENT OG AKTIVIST: Sandra Fluke (30). Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/Scanpix
JUSSTUDENT OG AKTIVIST: Sandra Fluke (30). Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama ringte i går til jusstudenten Sandra Fluke, for å tilby sin støtte etter at hun ble skjelt ut av den kontroversielle konservative radioprateren Rush Limbaugh, melder nyhetsbyrået AP.

Fluke, som studerer jus ved universitetet i Georgetown og omtales som en feministisk aktivist, har deltatt i den offentlige debatten om prevensjonsmidler. I et offentlig komitémøte i Kongressen argumenterte Fluke for at kvinner burde ha fri tilgang til prevensjonsmidler og at det var et problem at universitetet hennes, som er katolsk, ikke ville støtte det.

- Prevensjonsmidler kan koste en kvinne 3000 dollar i løpet av hele studietiden. For mange studenter som meg, som finansierer utdanningen med et offentlig stipend, så tilsvarer det alt du kan tjene for eksempel på en sommer med jobbing.

- Ludder Hun ble for alvor kjent etter at Limbaugh plukket opp temaet onsdag:

- Hva sier det om denne studenten, som stiller i en komité i Kongressen og sier at hun i praksis må ha betalt for å ha sex? Hva gjør det henne til? Et ludder, ikke sant? En hore. Hun ønsker å få betalt for å ha sex. Hun har så mye sex at hun ikke har råd til prevensjon.

Han sa også at hun burde filme sexen hun eventuelt skulle ha og legge det på nettet, hvis hun først skulle få betalt for prevensjonen.

- Vi vil ha noe tilbake, sa Limbaugh sarkastisk.

Fredag fortsatte han:

- En kvinne kommer fra ingensteds. Hun har så mye sex at hun ikke kan betale (for prevensjonsmidler). Hun kommer med denne latterlige påstanden om at hun har så mye sex, og at vennene hennes også har det, at hun ikke har råd til det. Og ingen tør å si: «Har du ikke tenkt at du bør ha mindre sex. Tror du ikke at du har ansvar selv for prevensjonsmidler?»

Fluke har også deltatt på et alternativt kongressmøte, arrangert av demokrater.

Jusstudenten var fredag gjest på TV-programmet Today hos NBC.

- Jeg tror jeg reagerte på samme måte som mange kvinner har gjort når de har blitt kalt slike ting. Først ble jeg lamslått, så ble jeg sint og lei meg. Det er et forsøk på å tvinge meg til taushet, til å tvinge oss til å ikke snakke om helsetilbudet vi trenger, sa hun.

- Støtte Fluke fikk telefonen fra Obama kort tid før hun skulle delta på TV-programmet, ifølge AP.

POPULÆR OG KONTROVERSIELL: Rush Limbaugh. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Scanpix
POPULÆR OG KONTROVERSIELL: Rush Limbaugh. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Scanpix Vis mer

Jay Carney, pressetalsperson for Det hvite hus, sier Obamas telefon kom som en direkte konsekvens av de verbale angrepene fra Limbaugh.

- Han ville vise sin støtte. Han ville si at han var skuffet over at hun har blitt utsatt for upassende personangrep og takke henne for at hun har benyttet ytringsfriheten.

Samtalen varte i «flere minutter», ifølge AP.

Radioprateren mener telefonstøtten viser at demokratene er desperate.

Limbaugh er langt fra ukjent med kontroverser og har også tidligere flesket skikkelig til, og på den måten skaffet seg og radioprogrammet sitt oppmerksomhet. Denne gangen har det også fått noen konsekvenser, da tre annonsører ifølge Politico har trukket seg.

Tok avstand Prevensjon- og abort er på mange måter et følsomt politisk tema i USA.

John Boehner, som er republikanernes leder i Representantenes hus, har tatt avstand fra Limbaughs uttalelser, melder Politico.

Presidentkandidat Mitt Romney ble i går konfrontert med Limbaughs uttalelser og sa da at han ikke ville brukt samme språk som radiokjendisen.

RINGTE: Barack Obama. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
RINGTE: Barack Obama. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix Vis mer