Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Haisommer på Mallorca: Ekspertstrid om det er hvithai eller håbrann

Opprivende strid om Mallorca-hvithai - hevdes å være håbrann

- Som å sammenlikne isbjørn og sebra, mener hai-fotograf.

HAI-STRID PÅ MALLORCA: Haien på bildet ble antatt å være en hvithai. Så lanserte andre forskere en helt annen teori. Foto: AFP/ALNITAK/Beat Von Niederhausen
HAI-STRID PÅ MALLORCA: Haien på bildet ble antatt å være en hvithai. Så lanserte andre forskere en helt annen teori. Foto: AFP/ALNITAK/Beat Von Niederhausen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hai-eksperter nærmest glefser mot hverandre, etter at forskningsekspedisjonen Alnitak 28. juni la ut bilder på Facebook av det de mente var en hvithai utenfor Cabrera på Mallorca.

Dette imøtegikk universitetsforskerne Ana María Abril og Eric Clua bare to dager senere, i en artikkel i avisa Gaceta Nautica.

«Cabrera-haien er ingen hvithai, det er en håbrann», var tittelen.

En av lederne i Alnitak-ekspedisjonen, biologen og dokumentarfilmmakeren Fernando López-Mirones, lot seg straks provosere.

- Vi er 90 prosent sikre på at haien som vi så er en hvithai, sa López-Mirones til avisa Diario de Mallorca allerede samme dag.

- Som isbjørn og sebra

Han slo fast at som seriøse forskere, godtar medlemmene i Alnitak-ekspedisjonen meninger som går på tvers av deres egne - men at det finnes ei grense.

- Det vi ikke aksepterer på noen måte er at noen som bare har sett tolv sekunder med bilder sier kategorisk at det ikke dreier seg om en hvithai men om en håbrann.

Særlig påstanden om at det var nettopp en håbrann - en mye mindre fisk enn hvithai - falt López-Mirones tungt for brystet.

- Det er som å sammenligne en isbjørn og en sebra, slo han fast, og gjorde det klart at han enda kunne ha akseptert det, hvis kritikerne hadde ment at fisken var en makrellhai.

- Men denne ideen om en håbrann - så kategorisk, klønete og ondsinnet - blir uakseptabel og kritikkverdig, slo López-Mirones fast.

- Vanskelig for ikke-eksperter

Mandag slo Ana Maria Abril og Eric Clua hardt tilbake i Gaceta Nautica.

I en artikkel utstyrt med to hai-illustrasjoner - den ene av en hvithai, den andre av en håbrann - forklarer de grundig og pedagogisk hvorfor Mallorca-haien som Alnitak-ekspedisjonen så, etter deres oppfatning må ha vært en håbrann.

De er overhodet ikke enige i at det å sammenlikne en hvithai og en håbrann er som å sammenligne en sebra og en isbjørn.

«Forskjellen mellom en hvithai og en håbrann (...), insisterer Abril og Clua, er «veldig vanskelig å vurdere», hvis man ikke er ekspert på området», heter det i artikkelen i Gaceta Nautica.

HAI: En australsk kvinne skulle «bare» mate haiene da hun var om bord i en turistbåt i Perth, Australia. Video: CNN Vis mer

Norsk ekspert i tvil

En norsk ekspert på området, marinbiolog Fredrik Myhre som er leder av Hjelp Havets Haier (HHH), har på oppfordring fra Dagbladet sett gjennom videoen som Diario de Mallorca har publisert.

- Jeg klarer ikke å gi noe hundre prosent svar på om det er en hvithai ut fra disse bildene, sier Fredrik Myhre.

NORSK EKSPERT: Fredrik Myhre, marinbiolog og leder i Hjelp Havets Haier (HHH)
NORSK EKSPERT: Fredrik Myhre, marinbiolog og leder i Hjelp Havets Haier (HHH) Vis mer

Han er ikke i tvil om at fisken er av makrellhaifamilien - som både hvithai og håbrann tilhører - men ut fra bildene greier han ikke å avgjøre størrelsen, og om den har den hvite fliken bak på ryggfinnen som er karakteristisk for håbrann.

Hvis de som filmet haien har rett i at den var fem meter lang, er han derimot ikke i tvil.

- Hvis det er en fem meter lang fisk er det ingen håbrann, for den blir ikke så stor. Da er det en hvithai, sier Fredrik Myhre til Dagbladet.

- Gode overlevelsessjanser

Å si at å sammenlikne en håbrann med en hvithai er som å sammenlikne en isbjørn med en sebra, synes han blir usaklig.

- Hvis det er gode bilder er det veldig enkelt å se forskjell på de to haiartene med litt trening, sier Myhre. Han peker likevel på at de to artene har flere ting felles.

- De er utryddingstruet, og ingen av dem har mennesker på menyen, sier han.

At hvithaien likevel fra tid til annen kan angripe mennesker, tilskriver han sammenblanding. For haien er det ikke alltid så enkelt å se forskjell på surfere og svømmere, og sjøpattedyr som sjøløver og elefantseler.

- Det er jo en fattig trøst for dem som blir rammet?

- Ja, men det som er en god trøst, er at det er en god sjanse for å overleve selv om man skulle være så uheldig å bli angrepet. I 2017 var det kun 88 haiangrep i hele verden, og av disse bare fem dødsfall, beroliger Fredrik Myhre.

ETTERFORSKNING: Myndighetene i California har nå igangsatt en etterforskning, etter at en hvithai ble funnet død i vannkanten. Video: CNN Vis mer