Opprop mot rakettforbud

Nyttårsfeiringa i år blir den siste med raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttårsfeiringa i år blir den siste med raketter. Til neste år vil det nemlig bli forbudt å selge pinnestyrte raketter i Norge.

Det er det ikke alle som setter like stor pris på.

«Hva tenker de på? Store bygdekommuner. Folk sitter inne og slapper av, drikker litt og spiser middag. Koser seg. Og går ut og sender opp raketter rundt 24. Istedenfor kan de ikke drikke, de må faktisk ut og kjøre i vinterføre for å få lov til å se raketter», skriver Sander Bjerkevoll, initiativtakeren til oppropet.

Batteriet får bli

Det er altså rakett på pinne som blir forbudt, men justisminister Knut Storberget (Ap) vil ikke forby bakkefyrverkeri med såkalte effektbatterier. Målet med forbudet er ifølge ministeren å ta nyttårsfeiringen tilbake, og å hindre unødvendige skader.

– Helt urealistisk. Jeg tror ikke vi får færre øyeskader enn før, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland Universitetssjukehus. Han mener effektbatteriene kan inneholde opp til ett kilo sprengstoff og være svært farlige.

Bull mener totalforbud mot fyrverkeri er det eneste som kan hindre øyeskader og blindhet.

Hvert år er det om lag 25 personer som blir skadet av lek med raketter og annet fyrverkeri. Da Dagbladet.no spurte våre lesere om de var enige med forbudet, svarte imidlertid tre firedeler av dem nei.

222 underskrifter

Så langt har Sander Bjerkvoll fått 222 underskrifter på sitt opprop.

Mener du rakettforbudet er riktig vei å gå? Lag ditt eget opprop her.

Har du meninger om forbudet eller om nyttårsraketter? Da kan du bidra med en leserkommentar på db.no. Send inn ditt innlegg her. Du kan angripe problemstillingen som du vil, men husk at publisering på internett åpner for lenking og interaktive referanser.