Opprør etter Åsta-ulykka

Fem måneder etter Åsta-ulykka er det full krig mellom ledelsen og ansatte på togledersentralen på Hamar. Toglederne advarer nå direktør Steinar Killi i Jernbaneverket (JBV) om at miljøet er så dårlig at det kan gå ut over trafikksikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til direktør Killi avslører toglederne sjokkerende opplysninger om arbeidsforholdene ved togledersentralen.

«Vi opplever her på Hamar at våre ledere ikke bryr seg om sitt personale (...). Vi har opplevd så store og mange frustrasjoner den siste tida at vi snart lenger ikke klarer å konsentrere oss om jobben vi er satt til å gjøre, nemlig å få fram togene sikkert og til avtalt tid. »

Togledersentralen på Hamar kom i søkelyset etter Åsta-ulykka 4. januar, der 19 døde. Ingen på togledersentralen var i stand til å finne de riktige mobilnumrene til togene på kollisjonskurs, selv om de var innrapportert.

Togledersentralen manglet også akustisk alarm som advarer om ulykker.

Sikkerheten truet

Dagbladet kan avdekke at også miljøet ved togledersentralen er og har vært så dårlig at toglederne opplever at sikkerheten kan være truet. Det kom ikke fram under høringene etter Åsta-ulykka. Ingen hadde da noe dramatisk å utsette på arbeidsmiljøet.

«Saken er, etter alt styret de siste månedene, spesielt i kjølvannet av Åsta-tragedien, at vi ved togledelsen på Hamar har mistet all respekt og tiltro til våre ledere (...). Maken til inkompetanse, lukkethet og respektløshet skal man lete lenge etter,» skriver de.

I brevet står det også at oppfølging fra leder i trafikkavdelingen har vært ganske fraværende etter ulykken og at toglederne er frustrerte over den ansvarsfraskrivelse og inkompetanse som deres ledere har vist både gjennom høringer og diverse uttalelser til media.

Diktatoriske ledere

To av JBVs ledere får knallhard kritikk av toglederne. De blir karakterisert som autoritative, diktatoriske, inkompetente og arrogante. De kommer med bevisste provokasjoner og løgner, står det i brevet.

Plasstillitsvalgt Jan Brendlien, som har ført brevet i pennen for de 13 toglederne vil ikke å kommentere kritikken.

Den ene av de to lederne som får knallhard kritikk, innrømmer at det har vært turbulent etter Åsta-ulykka. Den andre har ingen kommentar.

Toglederne har ikke fått svar fra jernbanedirektøren, selv om brevet ble sendt allerede 26. mars.

- Jeg skal ha et møte med toglederne. Hva vi kan gjøre med situasjonen kan jeg ikke si noe om nå, sier jernbanedirektør Steinar Killi.

anders.hagen@dagbladet.no