Opprør i afghansk fengsel

Fire skal ha blitt drept. Mulige forhandlinger pågår

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre fanger i Pul-e-Charkhi-fengselet i Kabul har barrikadert seg i en del av fengselet, og det er hørt skudd fra området, meldte BBC igår kveld.

BBC melder at fire fanger er drept, men afghanske myndigheter benekter dette.

Det pågår nå forhandlinger mellom fangene og myndighetene. De har akkurat blitt enige om å sende ut 70 kvinner som befinner seg i den okkuperte delen, melder AP.

Ti tanks med bevæpnet personell står utenfor fengselet sammen med fredsbevarende styrker fra NATO.

Det sitter totalt 1300 fanger i fengselet. Flere av disse er mistenkte al-Quaida-medlemmer og militante Taliban-tilhengere.

I følge BBC har fangene tatt to kvinnelige fengselsbetjenter som gisler.Hørte skyting

Justisminsister Mohammed Qasum Hashimazai sier til AP at noen av de insatte er skadet, men fangene har sagt nei til et tilbud om behandling.

AP-reportere som sto utenfor Policharki hørte at det ble skutt inne i fengselet idag tidlig. Kort tid etter kjørte en ambulanse avgårde med en uidentifisert pasient.

HAR GJORT OPPRØR: Fanger i dette fengselet i Kabul skal ha barrikadert seg i en av fløyene, og deler av fengselet brenner. Foto: Tim Wimborne/Reuters
HAR GJORT OPPRØR: Fanger i dette fengselet i Kabul skal ha barrikadert seg i en av fløyene, og deler av fengselet brenner. Foto: Tim Wimborne/Reuters Vis mer

En delegasjon fra justisdepartementet har besøkt fengselet for å forhandle med fangene.

- De har krav og vi skal høre på hva de har å si. Dersom vi ikke kan løse dette gjennom forhandlinger, har vi andre alternativer,  sier Hashimzai til AP uten at han ville forklare nærmere.

Høy sikkerhet

Det er svært høy sikkerhet ved Pul-e-Charkhi-fengselet, likevel klarte syv mistenkte Taliban-tilhengere å rømme fra fengselet forrige måned. Afghanske myndigheter har anklaget vakter for å ha hjulpet fangene i å ta seg ut.

Opprøret som pågår nå skal ha startet etter at reglene for påkledning i fengselet ble endret nylig.

Det er ikke meldt om at noen har klart å rømme foreløpig, og vakter skal ha klart å stenge av den delen av fengselet der opprørerne befinner seg, ifølge fengselsansatte.

Forsterkninger fra det afghanske innenriksministeriet er nå sendt inn i fengselet.

Tortur og forsvinninger

Det store og nedslitte Pul-e-Charkhi-anlegget ble bygget på 70-tallet, og ligger i utkanten av Kabul. Fengselet er kjent som et sted der tusenvis av afghanere forsvant og ble torturert under kommunisttiden.

HØY SIKKERHET. Bildet er fra 2004.
FANGER I PUL-E-CHARKHI: Bildet er fra 2004.