Opprør i britisk asylfengsel

Innesperrede asylsøkere startet branner og signaliserte SOS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det brøt i dag ut opprør blant de 482 innsatte i Harmondsworth, et senter for asylsøkere i Harmondsworth like ved Heathrow flyplass utenfor London.

Asylsøkerne startet flere branner, og signaliserte «SOS» og «hjelp» med store bokstaver på bakken. Opprøret spredte seg til alle avdelinger i fengselet.

Området rundt leiren ble sperret av, og det ble satt inn opprørspoliti, hunder og over et dusin fangevogner med høyt sikkerhetsnivå. Forholdene skal nå være under kontroll, men ifølge BBC er det planer om å tømme senteret for innsatte.

Også i forrige uke var det opprør i senteret. Det ble utløst av et selvmord.

Nattas opprør skal ha blitt utløst av at det i går ble publisert en kritisk rapport om forholdene i asylfengselet. Seksti prosent av de innsatte følte seg utrygge på grunn av de ansatte. Det har også vært flere selvmord i leiren. Asylsøkerne klager over kroppsvisitering og bruk av isolat. Granskerne sier forholdene ved sentreret er det verste de har sett av alle asylleirene de har gransket.

Det lokale parlamentsmedlemmet krever nå at innenriksdepartmentet tar over driften av leiren, som nå drives av et privat selskap.

ET ROP OM HJELP: De innsatte brukte sengetøy og brannslukkingsapparater for å protestere. Foto: Sky News/Scanpix
ET ROP OM HJELP: De innsatte brukte sengetøy og brannslukkingsapparater for å protestere. Foto: Sky News/Scanpix Vis mer
Opprør i britisk asylfengsel
SPERRET AV: Politiet rykket mannsterke ut, og opprøret skal nå være over.