Opprør i Kabul etter trafikkulykke

Amerikanske soldater åpnet ild mot demonstranter etter at de selv havnet i dødskollisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske militærkolonnen skal ifølge vitner ha havnet i en voldsom trafikkulykke da de tunge kjøretøyene kjørte inn i en av Kabuls sterkt trafikkerte hovedgater.

Minst tre sivile afghanere ble drept og 16 skadet i ulykken. Umiddelbart oppstod det opptøyer ved ulykkesstedet, der flere titalls demonstranter ropte «ned med Amerika!» mens de kastet stein på de amerikanske soldatene som flyktet fra området.

Vitner i folkemengden sier til nyhetsbyrået AP at den amerikanske kolonnen, bestående av omlag tre Humvee feltvogner, kjørte rett inn rushtrafikken.

- Den amerikanske konvoien meide ned alle bilene som kom i veien. De brydde seg ikke om sivile overhodet, sier butikkeier Mohammad Wali til AP.

Åpnet ild

Både soldatene og afghansk politi som kom til skal ha åpnet ild mot demonstrantene. Ifølge politisjef Sher Shah Usafi skal de amerikanske soldatene ha drept en og skadet to demonstranter da de åpnet ild.

Da en reporter fra nyhetsbyrået AP kom til stedet hadde de amerikanske soldatene evakuert området. Men opptøyene pågikk fremdeles, og et titalls afghanske politimenn avfyrte flere skudd inn i folkemengden på over 50 demonstranter.

To helikoptre fra den NATO-ledete ISAF-styrken sirklet over området.

Opprør i Kabul etter trafikkulykke

- Ukjent for oss

En amerikansk militærtalsmann sier til nyhetsbyrået AP at deres soldater var innblandet i ulykken, men at han ikke er kjent med at soldatene åpnet ild mot demonstranter.

- Utfra informasjonen jeg har nå er det ingen indikasjoner på at amerikanske styrker har avfyrt noen skudd. Men vi vil etterforske hendelsen, sier oberstløytnant Paul Fitzpatrick.

Avbrøt parlamentssending

Afghanistans statlige TV-stasjon hadde direktesending fra parlamentet da en av de folkevalgte avbrøt parlamentssesjonen med rasende utrop.

- Jeg så hendelsen... Jeg kommer fra det området og jeg må fortelle dere, sa Taj Mohammed Mujahid før ordstyreren protesterte mot opptredenen, og TV-skjermene gikk i svart.

OPPRØR: Opptøyene i Kabul startet etter at en amerikans militærkolonne havnet i en trafikkulykke med flere drepte. Foto: Scanpix
OPPRØR: Opptøyene i Kabul startet etter at en amerikans militærkolonne havnet i en trafikkulykke med flere drepte. Foto: Scanpix Vis mer
ÅPNET ILD: Ifølge vitner og afghansk politi skal både politi og amerikanske soldater ha skutt inn i den rasende folkemengden som samlet seg på stedet.