Opprør i Labour mot kutt i stønad

Storbritannias statsminister Tony Blair møter motbør i eget parti til planer om velferdskutt. Mange Labour-representanter kan vente seg en reprimande, etter at de i går stemte mot sin egen regjerings plan om å redusere stønaden til enslige forsørgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av Blairs regjeringsmedlemmer har trukket seg i protest mot stønadskuttene.

Det var 47 arbeiderpartirepresentanter som gikk sammen med deler av opposisjonen mot statsminister Tony Blairs plan om å redusere stønaden til enslige forsørgere. 57 Labour-representanter unnlot å stemme, og ga dermed indirekte støtte til forslaget fra liberaldemokratene, som gikk mot regjeringens plan. Og mange av Labour-representantene som lojalt stemte mot opposisjonsforslaget , gjorde det med tårer i øynene.

Høyre-støtte

Forslaget ble likevel nedstemt med overveldende flertall - 457 mot 107 stemmer, blant annet fordi en rekke konservative representanter stemte med regjeringen for å kutte på stønadene. Landets høyre-aviser ga statsminister Tony Blair full støtte for trygdenedskjæringen.

Tre medlemmer av Blairs regjering - en viseminister og to statssekretærer - gikk av i protest mot planene.

De fleste av opprørerne vil bare få en reprimande, opplyste finansminister Gordon Brown i dag. Men enkelte, som den venstreorienterte Ken Livingstone, kan få en strengere straff.

Nedskjæringer

Blair og hans regjering, som kom til makten etter valget 1. mai i år, har forpliktet seg til å redusere de offentlige utgifter. Venstrefløyen i Labour mener det er dypt urettferdig og i strid med Labours ideologi og tradisjoner å la disse kuttene gå ut over enslige forsørgere.

- Jeg ser ikke på dette som et opprør mot statsministeren. Jeg betrakter det som en oppfordring til ham om å stå ved sine løfter om å beskytte noen av de svakeste og mest sårbare barna i vårt samfunn mot en reduksjon i levestandard, sa Labour-parlamentarike ren Dennis Canavan.

Forslaget som ble vedtatt, går ut på å redusere stønadene til enslige forsørgere, vanligvis vanskeligstilte enslige mødre, med nærmere fem milliarder kroner over de neste tre årene, Formålet skal være å hjelpe dem til å arbeide i stedet. Kuttene svarer til om lag 115 kroner i uka for hver enkelt.

(NTB)