Opprør i Spanias verftsindustri

Store økonomiske vanskeligheter truer 4000 arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Izar-gruppen er i sin helhet eid av den spanske stat og sysselsetter i dag nesten 11.000 mennesker. Det har lenge vært kjent at verftet er i store pengeproblemer og tirsdag organiserte de ulike fagforeningene en streikeaksjon ved bedriftens ti lokasjoner i Spania.

Målet er å få stoppet et restruktureringsforslag fra spanske myndigheter som innebærer blant annet privatisering av bedriftens sivile avdelinger. Myndighetenes sterkeste argument for å overlate deler av bedriften i private hender, er at denne forandringen vil gjøre organisasjonen mer fleksibel og bedre i stand til å hamle opp med den økende konkurransen fra liknende virksomheter i Asia. De militære verftene skal imidlertid fortsatt være statsfinansiert.

Izar har ifølge Channel News Asia undergått tre større omstruktureringsprogrammer siden 80-tallet og nå frykter arbeiderne for at en ny omveltning ikke er mulig uten at arbeidsplasser går tapt.

Fagforeningen krever forsikringer om at jobben til deres medlemmer ikke er truet, men beregningene viser at 4000 arbeidsplasser er i fare hvis regjeringen får gjennomslag for sin preposisjon.

Opprørte verftsansatte har i hele dag demonstrert mot dette forslaget. De har blokkert flere veier, noe som har ført til voldelige sammenstøtt med opprørs-politiet.

Fagforeningene nekter å fire på sine krav og ber nå EU-kommisjonen gripe inn for å redde landets synkende skipsindustri.

<B>FRYKTER FOR 4000 ARBEIDSPLASSER:</B> Ingen rask løsning er i sikte og begge partene i konflikten er innstilt på å få gjennom sine krav.
<B>STORE STYRKER SATT INN:</B> Det er meldt om flere sammenstøtt mellom demonstrantene og det lokale opprørs-politiet. Dette bildet er tatt i Puerto Real i ettermiddag.
<B>SLOSS FOR SIN FREMTID:</B> Arbeidere fra Izar-verftet har på oppfordring fra fagforeningene motsatt seg privatiseringsforslaget. Her opponerer de mot det lokale politiet utstyrt med sprettert og skruer.
BLOKKERER VIKTIG FERDSELSÅRE:</B> Her forsøker de opprørte skipsindustri-ansatte å sperre av hovedveien til den nord-spanske byen Gijon for å skape oppmerksomhet rundt sin sak.