Opprør i Venstre

Lederen i Finnmark Venstre, Vera Lysklætt, krever at partiet forlater regjeringen hvis Høyre og KrF presser gjennom olje- og gassutbygging i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere i Venstres landsstyre er enig. Det kan bety regjeringskrise.

- Vi skal ikke spille russisk rullet om matfatet i Barentshavet. Det er helt umulig for Venstre å leve med en olje- og gassutbygging i Barentshavet og langs Nordlands-kysten, sier Lysklætt.

Ja til Barentshavet

Dagbladet erfarer at regjeringen vil gå inn for å åpne for oljeleting i Barentshavet, men inntil videre si nei til leting utenfor Lofoten.

I dag tar Lysklætt saken opp på Venstres landsstyremøte. Hun mener det er umulig for Venstre-leder Lars Sponheim, samferdselsminister Torild Skogsholm og justisminister Odd Einar Dørum å støtte en olje- og gassutbygging i nord.

- I det store perspektivet er tre statsrådposisjoner i regjeringen for ingenting å regne sammenliknet med de verdiene man setter på spill hvis man åpner for en olje- og gassutbygging, sier hun.

Negativ Venstre-vedtak

Hun støttes av flere fylkesledere.

Spørsmålet er hvordan Sponheim skal løse floken når saken kommer opp i regjeringen en av de første dagene. Etter det Dagbladet erfarer, mener Sponheim at Venstre bør akseptere en utbygging i Barentshavet fra Nordkapp og østover, men at havet fra Røst til Nordkapp må stenges for olje- og gassvirksomhet.

- Vi har en landsmøteuttalelse som ikke er til å misforstå. Der står det svart på hvitt at Venstre sier nei til oljeutvinning i Barentshavet, sier Vera Lysklætt.

Nå kan det gå mot at Venstres landsstyremøte vil binde ledelsen. Det kan bety regjeringskrise.

Høyre er sterk tilhenger av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og i Barentshavet. Også i KrF er svært mange for en utbygging, særlig i Barentshavet.

- Jeg har ingenting å si om denne saken. Vi får se hvor det ender, er alt Venstres nestleder og parlamentarisk leder Trine Skei Grande vil si.

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Øyvind Håbrekke, sier konsesjonsavgjørelsen vil falle seinest uka før jul.