Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprør mot Arafats arrestasjoner

Yasser Arafats sikkerhetsstyrker fortsetter jakten på militante aktivister, men møter rasende motstand blant palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hardest gikk det for seg da palestinske politifolk natt til torsdag forsøkte å ta seg inn i huset til Hamas-bevegelsens øverste leder sjeik Ahmed Yassin i Gaza by.

Vakter møtte Arafats politifolk med skuddsalver, og etter kort tid hadde 2.000 Hamas-tilhengere kommet til for å forsvare sin leder. Slaget pågikk hele natten, og kostet minst en Hamas-tilhenger livet.

Torsdag ettermiddag holdt fortsatt flere hundre sympatisører vakt rundt Yassins hus, blant dem væpnede medlemmer av Hamas-bevegelsens militante ving Ezzedine al-Qassam-brigadene.

Den såkalte «arrestasjonen» av Hamas-lederen besto i realiteten av en kunngjøring fra Arafat om at den 65 år gamle halvt blinde sjeiken, som er lenket til rullestol, ikke fikk forlate huset.

På en knivsegg

Også da palestinske sikkerhetsstyrker noen timer tidligere forsøkte å pågripe en ledende aktivist i Yasser Arafats egen Fatah-bevegelse i Betlehem, endte det med kraftige sammenstøt.

Rasende medlemmer av Fatah-militsen gjorde motstand, men måtte til slutt gi etter for overmakten. For å hevne seg brøt de sent onsdag kveld Arafats forbud mot å angripe israelske mål, og skjøt mot den jødiske bosettingen Gilo.

De to hendelsene var en klar advarsel til Arafat om at han nå mer enn noensinne balanserer på en knivsegg.

Fare for opprør

Et overveldende flertall av palestinerne i de okkuperte områdene ser på de militante aktivistene innen grupper som Fatah, Hamas, PFLP og Islamsk hellig krig (Jihad) som helter i kampen mot den israelske okkupasjonen.

Arafats forhandlingslinje har i dag marginal støtte, ikke minst takket være palestinernes totale mistillit til Israels statsminister Ariel Sharon. Faren for et opprør mot Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene er derfor større enn noensinne, og palestinernes president synes nå å stå overfor det klassiske valget mellom pest eller kolera.

Avviser diktat

Offisielt avviser palestinerne ethvert israelsk diktat om hvem som skal pågripes, også listen over 36 ledende aktivister som Israel overleverte onsdag.

Arafat har imidlertid for første gang noensinne innført unntakstilstand i de palestinske selvstyreområdene, satt alle lover til side og gitt sine egne sikkerhetsstyrker vide fullmakter til å taue inn militante elementer som ikke retter seg etter forbudet mot å bære våpen på offentlig sted, eller angripe israelske mål.

Ifølge palestinske sikkerhetskilder er 180 militante aktivister pågrepet de siste dagene, drøyt 20 bare i morgentimene torsdag, men dette har på ingen måte imponert Sharon.

Israel anklager åpent Arafat for å spille på lag med de militante gruppene, og har med sine systematiske angrep mot politistasjoner og sikkerhetspersonell de siste 14 månedene ikke gjort det lettere for palestinerne å drive effektiv jakt på militante elementer.

Ber om armslag

Etter tirsdagens massive israelske angrep gjorde Arafat det klart overfor amerikanske og europeiske kontakter, blant dem statsminister Kjell Magne Bondevik, at hans egne politifolk umulig kunne fortsette jakten så lenge de selv var fritt vilt.

Bondevik viderebrakte Arafats bønn om armslag under sitt møte med president George W. Bush i Washington onsdag, samtidig som Arafat selv ringte Israels utenriksminister Shimon Peres og ba om bevegelsesfrihet for medlemmer av de palestinske sikkerhetstjenestene på Vestbredden.

Ifølge Peres fikk Arafat løfte om dette, noe torsdagens meldinger også tydet på.

På palestinsk side er det imidlertid en underliggende frykt for at Israel skal bombe fengslene man plasserer de militante aktivistene i, noe som er skjedd tidligere. Ifølge palestinske sikkerhetskilder ble en gruppe Hamas-fanger onsdag flyttet fra et fengsel i Nablus til et «sikkert sted», nettopp av frykt for slike angrep.

(NTB-Nils-Inge Kruhaug)

Hele Norges coronakart