Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprør mot atomutslipp

STAMSUND (Dagbladet): Konsentrasjonen av det radioaktive stoffet technetium-99 er tidoblet de siste åra enkelte steder langs norskekysten. I Lofoten gjør lokalbefolkningen opprør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå vil vi vite hvor alvorlig denne forurensingen er, og hva vi kan gjøre for å få en slutt på utslippene, sier multikunstneren Johs. Røde i Lofoten.

På rekordtid har Røde og en gjeng entusiaster i Lofoten stablet på beina en konferanse i Stamsund for å sette atomforurensingen på dagsordenen.

Utslippene fra Sellafield-anlegget i Storbritannia er målt opp til Svalbard.

Politisk støtte

I dag kommer miljøvernminister Børge Brende og fiskeriminister Svein Ludvigsen til Stamsund for å legge politisk tyngde bak det folkelige opprøret mot utslippene fra Sellafield-anlegget.

Stamsund-konferansen samler deltakere fra Bellona, Statens strålevern og Havforskningsinstituttet samt representanter for fylker og kommuner.

Tema er metoder for å få stanset de radioaktive utslippene.

Fra på 50-tallet har Sellafield-anlegget vært den største kilden til radioaktivt Cesium-137 våre havområder.

Den dramatiske økningen i utslippene av technetium-99 startet på midten av 1990-tallet.

Dette avfallsstoffet skapes når uranbrensel bestråles i en atomreaktor.

Atomforurensingen går nordover med havstrømmene. I 1997 ble stoffet målt så langt nord som til Tromsø, og sommeren 2000 til Svalbard.

Like før jul presenterte cand.scient. Hilde Elise Heldal en avhandling der det går fram at konsentrasjonen av technetium-99 de siste åra har økt opp til ti ganger fra bakgrunnsnivået i sjøvann langs norskekysten.

Matsikkerhet

- Dette er utslipp som rammer vårt eget matfat, sier Johs. Røde.

- Norske havområder er blant de rikeste i verden, med årlige fangster på mellom 2 og 3,5 millioner tonn fisk. Selv om det er et stykke igjen til at Sellafield-utslippene representerer en reell trussel for vår egen matsikkerhet, er det avgjørende å ta forholdsregler. Føre-var-prinsippet må i høyeste grad gjelde atomforurensing, sier Røde.

Han peker på at Norge som fiskeeksportør også er avhengig av et godt rykte.

KREVER SVAR: - Norske havområder er blant de rikeste i verden, med årlige fangster på mellom 2 og 3,5 millioner tonn fisk. Det er avgjørende å ta forholdsregler, sier multikunstneren Johs. Røde.
Hele Norges coronakart