Opprør mot Bernander

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kringkastingssjef John G. Bernanders forslag om å slå sammen flere av distriktskontorene har som ventet høstet storm. Protestene har særlig kommet fra journalistenes organisasjon og politikere i de berørte fylkene. De mener sammenslåingen betyr rasering av lokalsendingene og at den lokale forankringen blir borte. NRK vil miste et viktig fotfeste, og lytterne får dårligere service.
  • Bernander sier de fylkesvise nyhetssendingene skal fortsette som før, slik det har skjedd i Hedmark/Oppland og Trøndelags-fylkene. NRK vil spare ti millioner kroner på en slankere administrasjon. Han er pålagt av sitt styre å spare penger fordi NRK har gått med dundrende underskudd. Etter 1996 er NRK blitt statlig aksjeselskap, og må holde orden i sin egen økonomi. Det var under Arbeiderpartiets regjering den siste omorganiseringen skjedde. Det var også dette partiet som gjorde NRK til stiftelse i 1988.
  • Vi vet ikke hva NRKs styre vil gjøre med Bernanders forslag. I tilfelle det forkastes, må styret komme opp med andre innsparinger. Det er tvilsomt om det vil skje. For det er styret som nå har ansvaret for driften av NRK. Over styret står kulturministeren som eier og generalforsamling. Valgerd Svarstad Haugland kan sparke styret. Men verken hun eller stortingspolitikerne kan detaljstyre NRK, slik de gjorde tidligere, og slik de åpenbart fortsatt har lyst til. Mange politikere har tydeligvis ikke skjønt konsekvensene av sine egne vedtak, og turer fram som før i rent publikumsfrieri.
  • Men også kulturminister Svarstad Haugland er ute på farlige veier når hun vil ha Stortinget på banen dersom styret vedtar Bernanders innstilling. Det er ren ansvarsfraskrivelse fra NRKs eier, samtidig som hun har signalisert at hun ikke liker forslaget. Men det er også en dårlig skjult trussel mot styret for at det skal forkaste innstillingen. Hvis det skjer, vil det svekke Bernanders stilling, og forsure forholdet mellom ham og styret. Hun har med sitt utspill forkludret kjørereglene i dagens NRK-system