Opprør mot Erna

139 ordførere har skrevet under på et opprop mot regjeringens budsjettforslag. - Vi sitter ned nå og forbereder omfattende kutt, forteller Holmestrand-ordfører Elin Gran Weggesrud (Ap).

VARSLER KUTT: 139 lokale Ap-topper har underskrevet et opprop mot regjeringen der de varsler kutt i velferdstilbudet hvis ikke det kommer mer penger enn det statsminister Erna Solberg (H) foreslår i budsjettet. Foto: Terje Pedersen / NTB
VARSLER KUTT: 139 lokale Ap-topper har underskrevet et opprop mot regjeringen der de varsler kutt i velferdstilbudet hvis ikke det kommer mer penger enn det statsminister Erna Solberg (H) foreslår i budsjettet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Weggesrud har sammen med Rana-ordfører Geir Waage (Ap) skrevet oppropet til regjeringen etter budsjettforslaget.

«Regjeringens forslag til budsjett betyr alvorlige kutt i velferden til vanlige folk rundt om i landets kommuner. Det gjør oss som ordførere svært bekymret. Midt i en alvorlig pandemi nedprioriterer høyrepartiene nok en gang kommunene – det er snakk om de sårbare barna i barnehage og på skole, og våre eldre som trenger pleie. Vi er opprørte, og vi lurer på om regjeringen skjønner hvor alvorlig dette er for innbyggerne», skriver de.

Kutter i budsjettene

Til sammen har 139 ordførere og kommunetopper fra Arbeiderpartiet skrevet under kravet til regjeringen om et rausere kommunebudsjett.

- Det er nå en stor bekymring i Kommune-Norge knyttet til økonomien. Årets opplegg for kommunene er det strammeste på 15 år - siden Erna Solberg selv var kommunalminister. Nå legger regjeringen fram et forslag som i praksis er en realnedgang på grunn av pris- og lønnsveksten, sier Weggesrud, som er ordfører i Holmestrand i Vestfold og Telemark.

UTRYGG: Holmestrand-ordfører Elin Gran Weggesrud frykter hun må kute i en allerede anstrengt økonomi. Det vil gå utover de svakeste. Foto: Lisa Dawn Paulsen
UTRYGG: Holmestrand-ordfører Elin Gran Weggesrud frykter hun må kute i en allerede anstrengt økonomi. Det vil gå utover de svakeste. Foto: Lisa Dawn Paulsen Vis mer

Kommuner over hele Norge forbereder nå «coronabudsjetter» for neste år, men vet foreløpig ikke hvor store rammer de får. Regjeringen har lovet en ekstrapakke til budsjettet som skal hjelpe kommunene, men den blir først lagt fram seint i november.

- Vi føler vi driver med skyggeboksing der vi er pålagt å ha ansvarlige budsjetter som går i balanse, men ikke vet hvor mye penger vi faktisk har å bruke. Vi setter oss ned nå og gjør omfattende kutt i budsjettene våre for neste år, sier Weggesrud.

Uvisshet

- Økonomien i Holmestrand var allerede krevende før corona. Bruker dere corona som unnskyldning til å få mer penger til en anstrengt økonomi?

- Nei, definitivt ikke. Corona er ikke hovedpoenget her heller, men hvor trange statsbudsjettene har blitt. Vi må løse stadig nye oppgaver, og handlingsrommet vårt er blitt negativt gjennom åra, sier Weggesrud.

Rana-ordfører Geir Waage sier de ikke har noe annet valg enn å levere færre og dårligere tjenester, hvis ikke det kommer mer penger.

- Corona har både gitt oss økte utgifter og mindre inntekter, men vi vet fortsatt ikke hvordan dette vil bli kompensert. Vi vet rett og slett ikke hva vi har å rutte med neste år, og usikkerheten er større enn den har vært på mange år. Hvis ikke staten kommer med mer penger enn det som ligger i budsjettet, må vi kutte i både omfanget og kvaliteten på de kommunale tjenestene, sier Waage.

Astrup: - Uttrykk for frustrasjon

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) tok opp telefonen umiddelbart da Dagbladet sendte ham oppropet for en kommentar, og inviterte både Weggesrud og Waage til et møte.

AVVISER: Kommunalminister Nikolai Astrup mener de lokale Ap-toppene ikke gjengir regjeringens budsjett riktig. Han lover kommunene full kompensasjon for corona og ber dem om ikke å kutte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
AVVISER: Kommunalminister Nikolai Astrup mener de lokale Ap-toppene ikke gjengir regjeringens budsjett riktig. Han lover kommunene full kompensasjon for corona og ber dem om ikke å kutte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Jeg tolker dette oppropet som et uttrykk for frustrasjon over usikkerheten som vi alle kjenner på, men det er ikke grunnlag for å svartmale situasjonen for kommunene. Jeg skjønner at de vil ha mer penger, men det er ikke noe grunnlag for opprør i denne sektoren, sier Astrup.

Høyre-toppen kan allerede før møtet konstatere at han ikke deler virkelighetsoppfatningen og tallene Arbeiderparti-ordførerne opererer med.

- Tallene de kommer med, og det de sier om kommuneøkonomien, stemmer ikke med regjeringens budsjettforslag, sier han.

- Ingen grunn til kutt

Astrup påpeker at i regjeringens opplegg økes kommunenes handlingsrom med 700 millioner, som er blant de største økningene de siste ti åra.

Regjeringen har også kompensert kommunene med 20 milliarder så langt for bortfall av inntekter og økte utgifter. Legges redusert pris- og lønnsvekst på, blir det 30 milliarder ekstra til kommunene, sier kommunalministeren.

- Å si at kommunene har vært sultefôret med denne regjeringen, faller på sin egen urimelighet, sier Astrup.

Astrups bønn til ordførerne er å kjøre på som vanlig i neste års budsjetter:

- Det skal ikke være noen grunn til å kutte i tjenestetilbudet som følge av coronarelaterte utgifter. Jeg oppfordrer derfor kommunene til ikke å gjøre det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer