Opprør mot fengselsledelsen

Oslo kretsfengsel herjes av arbeidskonflikter, sjukemeldinger og oppsigelser. - Forholdet mellom de ansatte og ledelsen er verre enn forholdet mellom ansatte og innsatte, hevder fire fengselsbetjenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av de fire er langtidssjukemeldt og tviler på at de klarer å returnere til Oslo kretsfengsel. De to andre jobber i systemet. Alle fire betrakter fengslet som et arnested for «amerikansk spyttslikkermentalitet».

- Smisker man ikke med sjefen sin, men tar potensielle konfrontasjoner oppreist i stedet for krypende, får man bråk. Seinere i yrkeskarrieren møter man stengte dører, hevder en av de fire.

Slutter på dagen

- Flere ansatte har allerede sluttet. Noen har hengt nøklene fra seg og sluttet på dagen. Oslo kretsfengsel har et ekstremt høyt sjukefravær blant de ansatte. Det skyldes i hovedsak såkalte psykososiale arbeidsforhold, hevder en betjent.

Sjukefraværet ved Oslo kretsfengsel skal ha vært 10,16 prosent i fjor. Det betraktes som svært høyt.

En av de ansatte - nå sjukemeldt - sier det slik:

- Jeg jobber med de tøffeste innsatte, og har aldri stått bakerst når det har brygget opp til bråk. Men å slåss med kolleger takler jeg ikke.

Oslo kretsfengsel har om lag 370 innsatte.

- Noen er råtne med vilje, andre fordi de er inkompetente, sier en betjent.

- Hvorfor bruker dere ikke bedriftshelsetjenesten eller fagforeningen?
- Bedriftshelsetjenesten er kjøpt og betalt av ledelsen. Vi har støtte blant de fleste tillitsmenn, men problemet er at det finnes flere fagforeninger.

- Sextrakassert

En av de ansatte hevder at han ble sextrakassert av en overordnet.

- Min overordnede tålte ikke at jeg avviste ham.

Betjentene har en teori om hvorfor kretsfengslet er en utrygg arbeidsplass:

- Systemet er militært. Når sjefen snakker, holder du kjeft. Ledende personer føler seg presset av stadig nye ting i tida. Internkontroll, nye soningsformer, medarbeidersamtaler og budsjettansvar er elementer som flere ledere og mellomledere er ukjent med - og blir stresset av.