Opprør mot kjøpefesten

- Pengene eller livet! Det er valget vi er tvunget til å ta. Mer enn noen gang trenger vi en debatt om alternativet, sier Erik Damman. Nå vil han, med støtte fra blant andre Jostein Gaarder, starte et opprørsk forum for debatt om vårt ødeleggende økonomiske system.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi møter Erik Damman mens julehandelen rundt oss setter ny rekord. Selv har han det også travelt. Men det er ikke julegavene han har i tankene. Det er et helt nytt debattforum han arbeider med. Jostein Gaarder er med i konspirasjonen, og venter på Damman et annet sted i Oslo.

Damman & Gaarder er heller ikke alene på laget. Ingebrigt Steen Jensen, Erik Bye og Rosemarie Køhn er aktive medspillere, og i støtteapparatet finnes en Trond-Viggo Torgersen, en Tande-P. og eks-statsministere som Lars Korvald og Oddvar Nordli.

- Planenen er ikke helt klare ennå, understreker Damman. Men kan likevel røpe at første debattmøte er avtalt. Opprørere i alle aldere kan allerede nå sette av 11. mars i neste års avtalebok.

Mot stupet

- Forbruket vårt, sier Erik Damman, forbruket vårt styres av hva andre sier og gjør. Vi lures til å fokusere på vår egen lommebok og hva vi kan få for pengene våre. Hadde vi bare hatt et fritt og personlig bestemt forbruk, kunne jorda klart seg godt, den.

Dette er kjernen i Erik Dammans julebudskap: Jorda tåler ikke mer, og vi har en ujevnt fordelt økonomisk vekst. Det haster, mye mer enn folk flest orker å tenke på, å få stoppet utviklingen:
- Vi er på vei mot stupet globalt sett. Det er ikke noe å diskutere lenger. Til det er forskningen for enstemmig i sine resultater. Det hjelper ikke så mye at Oslofjorden blir rein nok til å bade i, når det samtidig hvert eneste minutt forsvinner 10000 lastebillass med matjord på kloden.

Systemtvang

Det er snart 24 år siden Erik Damman startet folkebevegelsen Framtiden i våre hender (FIVH). Den gang trodde han at hvis mange nok begynte å leve enklere og sunnere, ville politikerne bli presset til å endre samfunnet. Men han endret snart oppfatning:

- Jeg oppdaget fort det jeg kaller «systemtvangen». Det har vist seg svært vanskelig, også for medlemmer i FIVH, å hoppe av forbruks- og klatresamfunnet.

Pengene

Systemtvangen gjør det tvingende nødvendig å løse problemene på samfunnsnivå, mener Damman. Det vi trenger er debatt om helhetlige politiske alternativer til et økologisk sammenbrudd:

- Se på Kyoto! Der valgte de igjen pengene framfor livet. Politikerne visste at COæ-2å-utslippene må skjæres ned med 60 prosent, men lot være på grunn av de økonomiske konsekvensene!
«Etter oss kommer syndfloden» er illustrerende for vår tid. Men jeg vet at mange også er ekte bekymret, samtidig som de kjenner seg avmektige. Jeg savner politikere som tør stå fram for lavere forbruk, mindre stress og mer framtidsansvar. Forum for systemdebatt kan gi dem denne muligheten. Jeg er helt sikker på at de vil få mye støtte, sier Erik Damman.

<B>KORTTENKTE:</B> - Også aksjemeklere bør kunne se lenger enn de siste aksjekursene, mener Erik Damman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer