Opprør mot polledelsen

Vinmonopol-ansatte er opprørt over at styreleder Harald Arnkværn og toppledelsen har gitt fullmakt til å kopiere deres e-post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge fagforeningene ble i går nedringt av medlemmer som ga uttrykk for frustrasjon og forbannelse over bruken av slike metoder.

-  Det tillitsbrudd vi nå føler er begått, er uten sidestykke i bedriftens historie, sier Helge Storvik, leder i Funksjonærklubben i Vinmonopolet, til Dagbladet.

-  Folk synes at det som har skjedd her både er trist og uprofesjonelt, sier Juul Lyseggen som er leder for (OFF).

Krever redegjørelse

Lyseggen henvendte seg i går til polledelsen og forlangte en full redegjørelse innen tirsdag i neste uke.

- Sist tirsdag hadde vi møte med ledelsen nesten hele dagen, der hørte vi ikke ett ord om dette, vi føler at det som nå er kommet fram, er som å bli slått under beltestedet, sier Lyseggen.

-  Jeg antar at ledelsen fikk greie på dataetterforskningen, og vi vil vite når de fikk beskjed, sier Lyseggen.

Rasende butikksjef

 OPPRØRT:  Helge Storvik og Elianne Ingebrigtsen er de ansattes representanter i styret for Vinmonopolet. Foto: Kristin Svorte
OPPRØRT: Helge Storvik og Elianne Ingebrigtsen er de ansattes representanter i styret for Vinmonopolet. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Elianne Ingebrigtsen, butikksjef på Nesodden og nestleder i FKV, sier at hun etter Dagbladets avsløring har mistet all tillit til både styrets leder og polets administrative toppledelse.

-  Jeg er ikke bare sint, men rasende. sier Ingebrigtsen.

-  Jeg spør meg selv om vår eier, statsråd Dagfinn Høybråten, kan akseptere noe slikt, sier hun.

-  Dette er enda en alvorlig sak for Vinmonopolets ledelse sier nestlederen i Handel og Kontor, Peggy Følsvik.

- Sørg for avtaler om e-post

Datatilsynets Georg Apenes mener e-post-sakene i polet og Redningselskapet viser at mange bedrifter ikke tar datasikkerhet alvorig.

-  Jeg forstår ikke at organisasjonene i arbeidslivet ikke gjør noe med dette. De burde sørge for skikkelige avtaler på dette som på andre områder. Henvendelsene til Datatilsynet dreier seg stadig oftere om at arbeidsgivere går inn for å sjekke e-post, sier direktør Apenes.

Apenes sier han hadde jobbet et helt år som Datatilsynets leder før det gikk opp for ham at mailen han slettet, slett ikke var slettet.

-  Folk sletter bare sin egen administrative tilgang, men den ligger der og må destrueres fysisk. Hvis jeg skriver en melding i affekt og sletter den, kan arbeidsgiveren finne fram til den igjen uten problemer. De fleste arbeidsplasser har ikke gjort avtaler om hvordan e-posten skal behandles, sier Apenes.

-  Hva er ditt råd hvis du skal sende en svært personlig melding?

-  Da ville jeg skrive den ned på et papir, putte den i en lukket konvolutt og legge den i postkassa.