Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprør mot Saddam

Saddams soldater åpnet ild til mot innbyggerne som gjorde opprør i Basra i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske etterretningskilder meldte i går kveld at innbyggere i Basra ser ut til å ha startet et opprør mot det styrende Baath-partiet. CNN melder at tropper og stridsvogner i ly av mørket har gjort seg klare til å gå inn i byen.

TV-kanalen ITVs reporter på stedet, Juliet Bremner, sier at de britiske styrkene melder om grupper på 40-50 mennesker gjør opprør flere steder i byen, og at britene hadde slått ut de irakske stillingene som angrep opprørerne.

Generalmajor Peter Wall ved sentralkommandoen i Qatar bekrefter overfor BBC at det har vært et opprør, og at irakske soldater hadde åpnet ild mot sine egne innbyggere for å slå ned på uroen.

Også en irakisk opposisjonsgruppe i Iran bekrefter at det har vært et opprør i Basra i kveld.

- Basra sentrum blir nå truffet av artillerigranater som slår ut de irakiske stillingene i byen. De stillingene som forsøker å slå ned opprøret, sier journalist Richard Gaisford til BBC.

Han opplyser at fly fra koalisjonsstyrkene har sluppet to kraftige bomber mot Baath-partiets hovedkvarter i byen, og at det nå ligger i ruiner.

Han forteller også at britene bruker radarsystemer for å lokalisere de irakiske styrkenes stillinger inne i byen, og at de slår dem ut en etter en.

Klare til å rykke inn

Koalisjonsstyrkene hadde tenkt å gå inn i Basra, som skal ha inntil tre millioner innbyggere, men de kan nå bli nødt til å gå inn for å hindre et blodbad.

Irakiske styrker har trukket seg inn i byen, og dersom de fortsetter å skyte mot sine egne vil koalisjonsstyrkene gå inn.

ITVs Bremner og hennes kollega Romilly Weeks sier at britiske styrker nå gjør seg klare til å gå inn i byen, uten at ordren om å gå inn i byen er kommet.

Shia-muslimene i Basra gjorde også et opprør mot Saddam Hussein i 1991, men fikk da ikke støtte fra styrkene som hadde frigjort Kuwait. Resultatet var at flere hundre tusen shia-muslimer ble drept da Saddam Hussein slo ned opprøret.

Usikre rapporter

Offisielle talsmenn i Washington sier at det er blandede rapporter fra Basra.

- Det minner mer om kaos enn noe annet, sier en talsmann til CNN.

De britiske styrkene skal ha tatt en av lederne i Baath-partiet i Basra til fange, for å inspirere innbyggerne til å gjøre opprør, sier Chris Vernon, talsmann for de britiske styrkene. 20 irakske soldater ble drept under lynaksjonen for å ta partitoppen.

Basra er Iraks nest største by, og innbyggerne har vært uten vann mer eller mindre sammenhengende siden fredag. Røde Kors advarer og sier at situasjonen kan føre til en humanitær katastrofe. I kveld rapporterer organisasjonen at 40 prosent av vannforsyningen nå er tilbake igjen.

<B>FØLGER MED: En soldat fra koalisjonsstyrkene vokter et område vest for Basra. Det er ventet at styrkene snart rykker inn i millionbyen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media