Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprør mot Sponheim

Det varsles kamp for å hindre gjenvalg av Lars Sponheim som Venstre-leder på landsmøtet midt i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkeslederen i Møre og Romsdal, Ove Paulsen, sier til NTB at landsmøtet må vurdere Sponheims kandidatur og innstillingen fra valgkomiteen på fritt grunnlag.

Generalsekretær Geir Olsen sier at det ikke er noe nytt at det arbeides for å finne en alternativ lederkandidat, men at han ikke har hørt noe navn.

Burde tatt ansvar

- Sponheim burde tatt ansvar for valgresultatet og stilt sin plass til disposisjon slik andre i landsstyret gjorde. Nå har valgkomiteen ikke foreslått gjenvalg på dem som tok ansvar. Dette er en dårlig måte å gjøre det på. Nå er det viktig at fylkesårsmøtene kommer fram med kandidater som kan virke samlende slik at vi kan få en lederdiskusjon på fritt grunnlag, sier Paulsen.

Paulsen sier at valgkomiteen har fått mange innspill om en alternativ leder, men at disse er blitt avfeid.

Paulsen støtter nestleder Aud Folkestads kritikk av Sponheim, og viser til at hun har full støtte i vedtaket fra landsstyremøtet som ble holdt etter valget. Landsstyret ville at partilederen skulle ta ansvar og heller forsøke å gjenreise partiet framfor å bli statsråd.

- Lars gikk imot dette vedtaket. Unnskyldningen var at Kristelig Folkeparti og Kjell Magne Bondevik ønsket at partilederne skulle være med i regjeringen. Men det skal vel ikke være slik at Kristelig Folkeparti styrer hva Venstre skal gjøre eller ikke gjøre, spør Paulsen.

Generalsekretæren er ikke enig i denne framstillingen.

- Det finnes ikke vedtak fra landsstyret om at partilederen ikke skulle inn i regjeringen. Fra landsstyrets talerstol understreket Sponheim at hvem som skulle inn i regjeringen ville bli en beslutning som fremst lå til partilederen selv, den øvrige ledels en og stortingsgruppa, sier Olsen.

Bommer med kritikken

Olsen innrømmer at det er elementer i Folkestads kritikk som er rimelig, men at hun som helhet bommer.

- Når hun etterlyser organisasjonsbygging, så har vi ikke drevet med stort annet siden valget. Vi har iverksatt mange tiltak for å bedre organisasjonen, sier han.

Olsen tror ikke det som skjer vil være skadelig for partiet.

- Debatten er ikke ønskelig, men vi er godt modne for å ta en slik debatt i Venstre. Det er ikke uventet at det kommer kritikk i kjølvannet av et dårlig valgresultat, sier Venstres generalsekretær.

Fylkeslederen i Buskerud, Nina E. Johnsen, mener at Venstre ikke hadde noe valg når Sponheim gikk inn i regjeringen. Når partiet fikk tre statsråder, måtte Sponheim bli en av dem.

- Venstre profitterer på å være med i regjering, konkluderer hun.

Sponheim undrer seg over kritikken

Venstreleder Lars Sponheim stiller seg undrende til at kritikken mot ham kommer nå, samtidig som valgkomiteen legger fram sin innstilling.

- Jeg er overrasket både over innholdet og tidspunktet. Jeg er bedt av en enstemmig valgkomité om å ta gjenvalg, sier Lars Sponheim til NRK.

Flere medier meldte tirsdag at valgkomiteen i Venstre ikke har bedt nestlederne Aud Folkestad og Gunnar Kvassheim om å stille til gjenvalg. Parlamentarisk leder Trine Skei Grande og tidligere Unge Venstre-leder Jennie Johnsen skal være innstilt som nye nestledere i Venstre.

Valgkomiteen i partiet ville imidlertid ikke bekrefte disse opplysningene overfor NTB.

(NTB)

<B>OVERRASKET: Lars Sponheim.
Hele Norges coronakart