Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet for smugling av ett tonn kokain i Colombia:

– Opprør og drap i fengselet der nordmann sitter i varetekt

Skal ha kommet uskadd fra opptøyene.

NARKOTATT: Speedbåten som ble tatt i nærheten av Mexico skal ha vært fullastet med kokain. Politiet mener en nordmann er en av hovedmennene bak. Foto: Colombiansk politi
NARKOTATT: Speedbåten som ble tatt i nærheten av Mexico skal ha vært fullastet med kokain. Politiet mener en nordmann er en av hovedmennene bak. Foto: Colombiansk politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 41 år gamle nordmannen som er utpekt som en av hovedmennene i en kokainsmuglerliga i Colombia, sitter fremdeles i varetekt i turistbyen Cartagena. Drøye to måneder har gått siden han og 12 andre personer ble pågrepet i en større aksjon etter 17 måneders etterforskning.

Den mistenkte lederen for smuglerligaen skal ifølge politiet ha hatt ansvar for å skaffe kokain, mens nordmannen skal ha distribuert stoffet. Da pågripelsene fant sted, ble det blant annet funnet 1022 kilo kokain.

På gatene i Cartagena skal nordmannen, som var kjent under navnet «Capo Noruego», ha tilbudt turister utflukter med seilbåter. Men ifølge colombiansk politi fraktet han i tillegg til turistene også narkotika i seilbåtene. Stoffet ble derfra overflyttet til hurtiggående båter med mål om å sende det videre til andre land.

Opprør og drap

Mannens norske advokat, Kjell Myrland, har holdt jevnlig kontakt med den siktede nordmannen og hans lokale advokat siden han ble siktet. Han forteller at de siste dagene har vært dramatiske i fengselet.

– Det er omkring 600 innsatte der, og for et par dager siden brøt det ut opprør inne i fengselet. Én eller to personer ble drept under opptøyene, sier Myrland torsdag kveld.

Til tross for de anspente forholdene innenfor murene, skal nordmannen være i god form. Han skal heller ikke ha blitt skadet under opprøret blant de innsatte. Samtidig er det liten framgang i mannens sak, ifølge den norske advokaten.

– Det virker ikke som det skjer så mye. Han er fremdeles siktet, men ifølge hans lokale advokat vil dette ta lang tid. Han har byttet advokat i Colombia, men det er fremdeles både språklige utfordringer og mangel på informasjon, sier Myrland.

Også amerikansk politi er involvert i smuglersaken, uten at det har påvirket informasjonsflyten i positiv retning for nordmannen. Myrland sier til Dagbladet at så vidt han bekjent, er ikke hans klient en gang blitt avhørt siden pågripelsen i april.

Har ikke bedt om bistand

Nordmannen ankom Colombia i 2016 etter å ha sonet en narkotikadom i Norge. I Colombia skal han ha vært nettverkets «finanssjef» fordi han hadde internasjonale kontakter, ifølge HSB Noticias.

Politiet mener banden tjente så mye som 12 millioner dollar (90 millioner kroner) i måneden og har ifølge politiet koplinger til Gulfklanen, en av de største organiserte kriminelle grupperingene i Colombia.

41-åringen har ifølge Myrland vært i kontakt med Utenriksdepartementet i forbindelse med saken. Han har imidlertid ikke bedt om bistand derfra foreløpig. Advokaten har tidligere sagt til Dagbladet at hans klient ifølge siktelsen risikerer 20 års fengsel.

Colombia er kjent som verdens største eksportør av kokain, og de kriminelle kartellene ligger i daglig krig med myndighetene. Ifølge en FN-rapport eksporterte landet over 860 tonn kokain i 2016.