Opprør på Ullevål sykehus

Opprøret på Ullevål sykehus fortsetter når Karl Glad i dag sparkes som styreformann av helsebyråd Ellen Chr. Christiansen. Hun kan vente seg aksjoner fra mektige fagforeninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er allerede planlagt et allmøte for de 7000 ansatte. Det kan bli startskuddet for en knallhard høst for den ferske helsebyråden.

- Byråden er inkompetent og uansvarlig. Nedskjæringene vil koste liv, sier seksjonsoverlege Harald Arnesen på hjertemedisinsk avdeling.

Han hevder de ansatte er enstemmig fortvilet over at styreformann Karl Glad sparkes.

- For første gang hadde vi en engasjert styreleder som i tillegg er en dyktig økonomistyrer. Når han sier det er umulig å spare 300- 400 millioner på ett år, burde politikerne lytte, sier Arnesen til Dagbladet.

Fire kandidater har til nå takket nei til sjefjobben på Ullevål, ifølge Karl Glad på grunn av at jobben er umulig å utføre. Der sto saken inntil i går, da Christiansen beordret Erik Nordmann til å overta det kriserammede sykehuset. Han starter i dag, samtidig som bystyret kaster styreformann Glad. Men den tidligere administrerende direktør i NHO nekter å oppfatte seg som sparket.

- Jeg fortsetter å jobbe for sykehuset til jeg har avskjeden i hånda. Derfor vil jeg delta på styremøtet klokka 15 i dag, sier Glad til Dagbladet.

Han understreker at striden om toppledelsen bare er et symptom på noe langt verre.

- Sykehusbyråden vil ødelegge landets viktigste sykehus hvis hun insisterer på å kutte 400 millioner på ett år. Derfor er det ingen kvalifiserte kandidater som vil ta jobben. Vi må få eiere som forstår hvor krevende det er å omstille en bedrift med 7000 ansatte. Det går ikke an å utvikle en organisasjon som brått mister nesten 400 millioner kroner, sier Glad.

Byråd Christiansen på sin side hevder at styret ikke har vist noen resultater de siste fire månedene.

- Det er min plikt å følge bystyrets vedtak om innsparinger, sier Christiansen.

- Selv om det er helsemessig uforsvarlig?

- Hvis noen mener bystyrets vedtak er uforsvarlig, må de rette det den veien. Jeg er mer opptatt av hvor mye vi greier å spare, ikke av hvor mye vi ikke greier det, sier byråden.